ΑΘΗΝΑ
05:08
|
20.04.2024

Ομοσπονδιακό Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών απεφάνθη ότι ήταν παράνομο το πρόγραμμα συλλογής τηλεφωνικών μεταδεδομένων, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) για […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ομοσπονδιακό Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών απεφάνθη ότι ήταν παράνομο το πρόγραμμα συλλογής τηλεφωνικών μεταδεδομένων, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) για την παρακολούθηση των επικοινωνιών των Αμερικανών πολιτών. Με λίγα λόγια το ομοσπονδιακό Εφετείο δικαίωσε και επιβεβαίωσε με καθυστέρηση επτά ετών όλα όσα απόρρητα “διοχέτευσε” στα μέσα ενημέρωσης o πρώην διαχειριστής τεχνικών συστημάτων της NSA και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Έντουαρντ Σνόουντεν. Ωστόσο παραμένει κατηγορούμενος για κατασκοπεία και κλοπή κρατικών περιουσιακών στοιχειών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η τριμελής δικαστική επιτροπή έκρινε ότι το πρόγραμμα της NSA παραβίασε τον αμερικανικό νόμο περί Παρακολούθησης των Επικοινωνιών Αλλοδαπών Υπηρεσιών του 1978. Παρουσιάζοντας τη γνωμάτευσή της η δικαστής Μάρσα Μπέρζον αναφέρθηκε πολλές φορές στην υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν και στον ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην τεχνικός στην αποκάλυψη του προγράμματος παρακολούθησης των Αμερικανών πολιτών.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν είναι σήμερα ένας φυγάς που ζει στη Ρωσία μετά τις αποκαλύψεις του 2013 και ακόμα ευελπιστεί στην παραχώρηση πολιτικού ασύλου σε μια χώρα μέλος της ΕΕ. Ο ίδιος έχει πει: “Το πιο λυπηρό σε όλη αυτήν την ιστορία είναι το μοναδικό μέρος, όπου ένας Αμερικανός πληροφοριοδότης έχει την ευκαιρία να ακουστεί δεν είναι στην Ευρώπη, αλλά εδώ στη Ρωσία”.

Μαθαίνοντας την ετυμηγορία του αμερικανικού δικαστηρίου ο Σνόουντεν σχολίασε στο Twitter: “Δεν είχαν ποτέ φανταστεί ότι θα έβλεπα την αμερικανική δικαιοσύνη να καταδικάζει την NSA και να μου δίνει εύσημα για το γεγονός ότι εξέθεσα τη δράση και τα προγράμματά της. Κι όμως αυτή η μέρα ήρθε”.  

Η εν λόγω δικαστική απόφαση δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε κατάρριψη τους κατηγορητηρίου σε βάρος του Σνόουντεν ή ακόμη και σε μια προεδρική χάρη. Το βέβαιο είναι ότι ο συμβολισμός της δικαστικής απόφασης είναι σημαντικός. Το εν λόγω πρόγραμμα παρακολούθησης της αμερικανικής υπηρεσίας αντικαταστάθηκε το 2015 επί διακυβέρνησης Ομπάμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα