ΑΘΗΝΑ
12:25
|
17.05.2024
Το πακέτο ενίσχυσης των 118 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιστοιχεί στο 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γαλλία θα δαπανήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει την οικονομία της να επανέλθει από μια από τις χειρότερες υφέσεις που προκαλούνται από την πανδημία του κορονοϊού στην Ευρώπη, στο πλαίσιο ενός σχεδίου ανάκαμψης που αποτελεί έμπνευση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και αναβιώνει φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις με μια πιο πράσινη απόχρωση.

Το πακέτο ενίσχυσης των 118 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιστοιχεί στο 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, πράγμα που σημαίνει ότι η Γαλλία διοχετεύει όλο και περισσότερο δημόσιο χρήμα στην οικονομία της ως ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, δήλωσε αξιωματούχος πριν από την επίσημη κυκλοφορία του την Πέμπτη.

Η ύφεση της Γαλλίας, που χαρακτηρίστηκε από συρρίκνωση του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου κατά 13,8% που συνέπεσε με το lockdown λόγω COVID-19 και αναμένεται να προκαλέσει πτώση της τάξης του 11% το 2020 συνολικά, ήταν επίσης μια από τις βαθύτερες της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Επικεντρωμένο κυρίως στην ενίσχυση των εταιρειών και στη διάρκεια δύο ετών, το πακέτο κινήτρων διαθέτει 35 δισεκατομμύρια ευρώ για να καταστήσει την οικονομία πιο ανταγωνιστική και 30 δισεκατομμύρια για την προώθηση πράσινων ενεργειακών πολιτικών.

Τα υπόλοιπα θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν θέσεις εργασίας, κατάρτιση και ευρύτερες κοινωνικές πρωτοβουλίες.

«Αυτό το σχέδιο ανάκαμψης στοχεύει να εμποδίσει την οικονομία μας να καταρρεύσει και να εκτοξευθεί η ανεργία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Είπε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει τουλάχιστον 160.000 θέσεις εργασίας το επόμενο έτος στο πλαίσιο του σχεδίου.

Ο Μακρόν υποστηρίζει πως το σχέδιο θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης σε επίπεδα δραστηριότητας πριν από την κρίση έως το 2022 – έτος επανεκλογής σε περίπτωση που αποφασίσει να υποδυθεί ξανά – μετά από αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουν την χειρότερη ύφεση μετά τον πόλεμο.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα