ΑΘΗΝΑ
13:34
|
26.04.2024
Η κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε ότι η αεράμυνα της ανταποκρίθηκε σε ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε ότι η αεροπορική της άμυνα ανταποκρίθηκε σε ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις με στόχο την αεροπορική βάση T4 στην έρημο της Συρίας την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου.  Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (που εδρεύει στο Κόβεντρι) ανέφερε πως 16 φιλοκυβερνητικούς στρατιώτες ,που ανήκουν σε ιρανικές πολιτοφυλακές, πέθαναν λόγω των επιδρομών.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, δήλωσε ότι τα αεροπορικά χτυπήματα είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες. Η έκθεση έρχεται μια μέρα αφότου η SANA δήλωσε ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη είχαν στοχεύσει τη νότια Συρία. Υπήρξαν -σύμφωνα με φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ-επίσης ισραηλινά χτυπήματα τη Δευτέρα το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες ότι χτύπησαν στρατιωτικές θέσεις νότια της πρωτεύουσας της Δαμασκού, όπου σκοτώθηκαν έντεκα Σύριοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν επτά άλλοι.

Το Ισραήλ σπάνια σχολιάζει τέτοιες αναφορές, αλλά πιστεύεται ότι έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα δεκάδες επιδρομές με κύριο στόχο τη στρατιωτική παρουσία του Ιράν στη Συρία.

Από τον Ιούνιο, η Συρία έχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε τουλάχιστον εννέα αεροπορικές επιδρομές στο έδαφός του. Το Ιράν, βασικός σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, θεωρείται από το Ισραήλ περιφερειακή και απειλή για την ασφάλεια. Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να αποτρέψει οποιαδήποτε στρατιωτικού χαρακτήρα ιρανική συγκέντρωση στη Συρία, ιδιαίτερα κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε τον Ιούνιο ότι ο Άσαντ θα “διακινδυνεύσει το μέλλον του” εάν δεν αποβάλει τα ιρανικά στρατεύματα από τη χώρα του. Μιλώντας μαζί με τον Μπράιαν Χουκ, επικεφαλής απεσταλμένο των ΗΠΑ για την πολιτική του Ιράν, ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να δημιουργήσει στρατιωτική παρουσία στη Συρία».

Πηγές: Minneapolis Star Tribune, Al Monitor, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα