ΑΘΗΝΑ
02:34
|
20.05.2024

Διαδήλωση κατά των ρατσιστικών διακρίσεων και υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης πραγματοποίησαν απόψε εκατοντάδες αθλητές του πανεπιστημίου του Μιζούρι στην Κολούμπια σε μία περίοδο κατά την […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδήλωση κατά των ρατσιστικών διακρίσεων και υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης πραγματοποίησαν απόψε εκατοντάδες αθλητές του πανεπιστημίου του Μιζούρι στην Κολούμπια σε μία περίοδο κατά την οποία αυξάνουν ασταμάτητα τα κρούσματα ρατσιστικής αστυνομικής βίας.

Η διαδήλωση των αθλητών διοργανώθηκε από τον Αθλητικό Σύνδεσμο Αφροαμερικανών του πανεπιστημίου του Μιζούρι και προκάλεσε το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή και άλλων φοιτητικών συλλόγων, ανεξαρτήτως χρώματος και εθνοτικής καταγωγής.

Παρόμοιες δράσεις πραγματοποιούν εδώ και μήνες φοιτητικοί σύλλογοι από εκατοντάδες πανεπιστήμια των ΗΠΑ σε μία περίοδο έξαρσης της βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις αλλά και αύξησης των οικονομικών, κοινωνικών και φυλετικών ανισοτήτων.

Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο σκοτώνονται από πυρά αστυνομικών τουλάχιστον 1000 άτομα, εκ των οποίων οι λευκοί είναι το 52% και οι Αφροαμερικανοί το 32%. Σχεδόν όλα τα θύματα που πυροβολούν αστυνομικοί είναι άνδρες. Η συνηθισμένη κατανομή είναι στο ηλικιακό φάσμα μεταξύ 20 και 39 ετών.

Σύμφωνα με την κίνηση “Χαρτογραφώντας την αστυνομική βία” (Mapping Police Violence), το 99% των αστυνομικών που εμπλέκονται σε θανατηφόρα χρήση βίας δεν αντιμετωπίζουν ποτέ ποινικές διώξεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα