ΑΘΗΝΑ
11:56
|
23.04.2024

«Νέα υποβάθμιση της ασφάλειας» από τη δράση των Σύρων και άλλων χιλιάδων μισθοφόρων που προωθεί η Τουρκία στη δυτική Λιβύη για να στηρίξει την κυβέρνηση […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Νέα υποβάθμιση της ασφάλειας» από τη δράση των Σύρων και άλλων χιλιάδων μισθοφόρων που προωθεί η Τουρκία στη δυτική Λιβύη για να στηρίξει την κυβέρνηση «Γενικής Συμφωνίας» του Φαγιέζ Σάρατζ αλλά και «ανησυχία» για την εντεινόμενη δράση Ρώσων μισθοφόρων στο λιβυκό έδαφος διαπιστώνει έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή του Αμερικανικού Πενταγώνου.

Οι αιχμές του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας έναντι Ρωσίας και Τουρκίας φαίνεται να στοχεύουν στο ρόλο των δύο χωρών στην Λιβύη αλλά και στην τουρκο-ρωσο-ιρανική συνεργασία στη Συρία που έχει ενισχυθεί μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να περιορίσει το ρόλο της στην περιοχή.

Στην έκθεση με ημερομηνία 1η Σεπτέμβρη ο Γενικός Επιθεωρητής του υπουργείου Άμυνας αναφέρει πως οι πάνω από 5.000 μισθοφόροι (σ.σ. άλλες πληροφορίες αναφέρουν τριπλάσιο αριθμό!) που προώθησε η Τουρκία, μέσω της μισθοφορικής εταιρίας Sadat, είναι «άπειροι, αμόρφωτοι, με μοναδικό κίνητρο έναν σχετικώς υψηλό μισθό». Σημειώνει πως η τουρκική εταιρία επιβλέπει την δράση και την καταβολή της μισθοδοσίας τους και διαπιστώνει «αυξημένες αναφορές για κλοπές, σεξουαλικές επιθέσεις, απαγωγές, φόνους και κακή συμπεριφορά» σε βάρος πολιτών από την ανάπτυξη των τουρκόφιλων μισθοφόρων στη Δυτική Λιβύη.

Ο Γενικός Επιθεωρητής του Πενταγώνου κάνει εκτενή αναφορά στη δράση της ρωσικής μισθοφορικής εταιρίας Βάγκνερ που υποστηρίζει την αντίπαλη πλευρά του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ. Εκτιμά πως στην Ανατολική Λιβύη βρίσκονται περίπου 2.000 μισθοφόροι και άλλοι 3.000 Σύροι μισθοφόροι. Αναφέρει επίσης την αποστολή 14 στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών από τη Ρωσία σε αεροπορική βάση της κεντρικής Λιβύης υπό τον έλεγχο του στρατηγού Χ.Χάφταρ, τον περασμένο Μάιο.

Σε άλλο σημείο καταγράφεται επίσης η απόφαση της Γαλλίας να τερματίσει τη συμμετοχή της σε ΝΑΤΟΪκή ναυτική αποστολή ανοικτά της Λιβύης έπειτα από παρολίγον “θερμό επεισόδιο” με πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα