Μέρα με την ημέρα αποκαλύπτονται σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση της φωτιάς που έκαψε τις Μυκήνες, στοιχεία που εκθέτουν, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση και προσωπικά την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που από την πρώτη στιγμή του θλιβερού συμβάντος έσπευσε να υιοθετήσει μια περίεργη γραμμή πλήρους συγκάλυψης τυχόν ευθυνών και συσκότισης της πραγματικότητας.
Το πρώτο στοιχείο που φέρνουμε σήμερα στην δημοσιότητα είναι πως η έγκριση των πιστώσεων για τις αναγκαίες εργασίες καθαρισμού/αποψίλωσης και για τις εργασίες συντήρησης και επισκευής των συστημάτων πυρόσβεσης στους αρχαιολογικούς χώρους ευθύνης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, στους οποίους συγκαταλέγονται και οι Μυκήνες, υπεγράφη από την Λ. Μενδώνη και αναρτήθηκε στην Διαύγεια μόλις στις 31 Αυγούστου, την επόμενη δηλαδή ημέρα της πυρκαγιάς!
Όπως προκύπτει από το έγγραφο αυτό, οι αναγκαίες πιστώσεις του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με «Εργασίες για τη μέριμνα, τη διαμόρφωση, τον ευπρεπισμό και τον καθαρισμό αρχαιολογικών χώρων» για το σύνολο της χώρας, εγκρίθηκαν έτσι κι αλλιώς με εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση στις 6 Ιουλίου, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΥΓ/ΓΔΟΥ/ΔΠΟΔΤΠ/ΤΚΠ/329330/22500/20159/13033/1110/6-07-2020 Υπουργική Απόφαση «Κατανομή πίστωσης των έργων της ΣΑΕ 514 – ΠΔΕ 2020 από τις διατιθέμενες πιστώσεις τους» (ΑΔΑ: ΨΦΓΟ4653Π4-ΗΨ2).
Με βάση αυτήν την απόφαση η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας υπέβαλε το δικό της αίτημα επιχορήγησης προς την αρμόδια Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στις 4 Αυγούστου, δηλαδή με έναν επιπλέον μήνα καθυστέρησης, για να της εγκριθεί τελικά η δαπάνη 20.000 ευρώ μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς!
Το στοιχείο αυτό, που από μόνο του παραπέμπει σε σοβαρές ευθύνες της ίδιας την πολιτικής ηγεσίας, θέτει εν αμφιβόλω και την αξιοπιστία των δηλώσεων της αρμόδια υπουργού Λ. Μενδώνη πως “στην περίπτωση των Μυκηνών λειτούργησε απολύτως η πρόληψη, με την εξαιρετικά συστηματική και σχολαστική αποψίλωση του αρχαιολογικού χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, που δεν επέτρεψε στη φωτιά να αναπτυχθεί. Οι χώροι πρέπει να καθαρίζονται εγκαίρως. Είναι μία διαδικασία που ξεκινάει από τον Μάρτιο και επαναλαμβάνεται μέχρι τουλάχιστον τον Ιούλιο”.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Εφόρου Αργολίδας, που διαψεύδονται, ωστόσο, από μαρτυρίες στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης , σύμφωνα με τις οποίες, ενώ η δυτική πλευρά του αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται η είσοδος και το Μουσείο ήταν αποψιλωμένες, η πίσω ανατολική πλευρά όπου καταλήγει η χαράδρα του Χάβου είχε ξερά χόρτα και κανέναν σχεδιασμό πυρασφάλειας. Οι μαρτυρίες αυτές επιβεβαιώνονται τόσο από τα σχετικά φωτορεπορτάζ όσο και από εργαζόμενους στο χώρο.
Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα που επιβεβαιώνεται από το ρεπορτάζ και στο οποίο αναφερθήκαμε ήδη στο προηγούμενό μας κείμενο για το θέμα, είναι το ζήτημα της απαράδεκτης έλλειψης τρεχούμενου νερού, συνδεδεμένου με το δίκτυο του Δήμου Άργους – Μυκηνών. Η απουσία υδροδότησης δεν επιτρέπει την ύπαρξη κανενός αξιοπρεπούς συστήματος πυρόσβεσης ούτε καν πυροσβεστικών κρουνών!
Οι δεξαμενές νερού που υφίστανται στο χώρο και διαθέτουν τόνους νερού για πυροσβεστική χρήση και για τις οποίες έκαναν λόγο στις δηλώσεις τους τόσο η υπουργός Πολιτισμού όσο και η Έφορος Αργολίδας, προφανώς δεν υποκαθιστούν τους πυροσβεστικούς κρουνούς που δίνουν νερό υπό πίεση.
Η επισήμανση, πάντως, από την υπουργό, πως έτσι κι αλλιώς “οι δεξαμενές δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν λόγω της έγκαιρης επέμβασης της Πυροσβεστικής”, ενέχει μια διπλή αντίφαση: αφενός ο χρόνος που έκαναν να φτάσουν τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα στον χώρο δεν φαίνεται να είναι τελικά και τόσο μικρός και αφετέρου γεννάται το ερώτημα γιατί τα πυροσβεστικά οχήματα, όταν πια βρέθηκαν επί τόπου δεν αντλούσαν νερό από τις δεξαμενές αυτές αλλά, όπως καταγγέλθηκε, από το διπλανό τοπικό διαμέρισμα των Φιχτίων; Ίσως η απάντηση να βρίσκεται σε άλλο σημείο της δήλωσης της Λ/ Μενδώνη: “από τη φωτιά κάηκαν σε ορισμένα σημεία οι πλαστικοί σωλήνες, τα οποία συνδέουν τις δεξαμενές”… Σε κάθε περίπτωση, όπως επιβεβαιώνεται πλέον, στον αρχαιολογικό χώρο δεν λειτούργησε κανενός είδους σύστημα πυρόσβεσης!
Τέλος, ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα αποκαλύπτει φωτορεπορτάζ του anagnostis.org/, σύμφωνα με το οποίο έχει εντοπιστεί ένα γυμνό επιφανειακό καλώδιο ρευματοδότησης, λιωμένο πλέον από τη φωτιά, το οποίο φαίνεται να ξεκινάει από γεώτρηση στην ανατολική πλευρά του Χάβου και να κατευθύνεται δυτικά, προς το φυλάκιο του θολωτού τάφου του Ατρέα. Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, το συγκεκριμένο εύρημα, που προκαλεί πολλαπλά ερωτηματικά για το τι ρευματοδοτούσε το καλώδιο, από πότε και αν η ύπαρξη και χρήση του ήταν σε γνώση της ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, βρίσκεται υπό διερεύνηση από το κλιμάκιο του ανακριτικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες, που συνεχίζει να συγκεντρώνει στοιχεία για την υπόθεση.
Από τα στοιχεία που έρχονται στην δημοσιότητα σταδιακά, το βέβαιον είναι πως, πέρα από το μαυρισμένο πούσι, στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών συνεχίζουν να υπάρχουν και άλλα σκοτεινά σημεία που χρήζουν διερεύνησης και άλλα ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις. Η ανακριτική διαδικασία της Πυροσβεστικής θα διαλευκάνει πιθανόν κάποια από αυτά. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, μέσα στην παραζάλη της επικοινωνιακής γραμμής του “δεν έγινε και τίποτα”, δεν αισθάνεται καν την ανάγκη να διατάξει την δική της έρευνα για να διαπιστωθούν τυχόν σφάλματα και ευθύνες;