ΑΘΗΝΑ
08:07
|
07.05.2024

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διακόπτουν την οικονομική τους βοήθεια προς την Αιθιοπία εξαιτίας του υπό κατασκευή γιγαντίου φράγματος στον ποταμό Νείλο. Αφορμή για τη διακοπή της […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διακόπτουν την οικονομική τους βοήθεια προς την Αιθιοπία εξαιτίας του υπό κατασκευή γιγαντίου φράγματος στον ποταμό Νείλο. Αφορμή για τη διακοπή της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας είναι η απόφαση της αιθιοπικής κυβέρνησης να ξεκινήσει το γέμισα του επονομαζόμενου “Μεγάλου Φράγματος της Αναγέννησης της Αιθιοπίας” πριν από την επίτευξη τελικής συμφωνίας με την Αίγυπτο και το Σουδάν.

Κυρίως η Αίγυπτος διατηρεί επιφυλάξεις για την κατασκευή του έργου καθώς αυτό ενδέχεται να αποστραγγίξει τη ζωή από τα αιγυπτιακά εδάφη και να χαθούν σημαντικές ποσότητες νερού, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τους Αιγύπτιους αγρότες. Από την πλευρά της, η Αιθιοπία υποστηρίζει ότι το φράγμα είναι απαραίτητο για την ηλεκτροδότηση της αφρικανικής χώρας. Όταν το “Μεγάλο Φράγμα της Αναγέννησης της Αιθιοπίας” τεθεί σε λειτουργία θα είναι το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Αφρικής και θα είναι σε θέση να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 65 εκατομμυρίων Αιθιόπων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκάλυψαν το ποσό της οικονομικής βοήθειας που σκοπεύουν να αφαιρέσουν από την Αιθιοπία. Ωστόσο, πηγή μέσα από το Κογκρέσο δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters) ότι “μπορεί να φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 26 εκ. αφορούν χρηματοδότηση που λήγει στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους”. Η αμερικανική χρηματοδότηση συνδέεται με κονδύλια που αφορούν την περιφερειακή /συνοριακή ασφάλεια και τον εκδημοκρατισμό της χώρας στο Κέρας της Αφρικής. Τα κονδύλια που αφορούν προγράμματα για τον τομέα της υγείας, την αντιμετώπιση του Έιτζ, της μετανάστευσης αλλά και ειρηνευτικά προγράμματα δεν θα επηρεαστούν. Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε στο Reuters ότι η μονομερής κίνηση της Αιθιοπίας ενώ βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και το Σουδάν υπονομεύει την ίδια τη διαδικασία και τις δεσμεύσεις της Αντίς Αμπέμπα.  

Ο πρέσβης της Αιθιοπίας στις ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα στους “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς” (Financial Times) να αναθεωρήσει η αμερικανική ηγεσία την απόφασή της. «Τους ζητήσαμε να επαναξιολογήσουν την απόφασή τους και περιμένουμε. Ελπίζουμε ότι 117 χρόνια διπλωματικών σχέσεων να μην διαρρηχτούν για ένα θέμα που δεν αφορά τις δύο χώρες», δήλωσε ο πρέσβης της Αιθιοπίας στις ΗΠΑ, Φιτσούμ Αρέγκα.  Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τιμωρεί την Αιθιοπία επειδή απέρριψε την αμερικανική διαμεσολάβηση στις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και το Σουδάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα