ΑΘΗΝΑ
19:28
|
05.05.2024

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα διέψευσε κατηγορηματικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, που αναμεταδόθηκαν από νωρίς σήμερα και από ελληνικά ΜΜΕ, πως η Ρωσία […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα διέψευσε κατηγορηματικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, που αναμεταδόθηκαν από νωρίς σήμερα και από ελληνικά ΜΜΕ, πως η Ρωσία στηρίζει την προκλητικότητα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς περί τουρκικής NAVTEX δήθεν κατόπιν ρωσικού αιτήματος ως προκλητικούς διαψεύδοντας ότι οι «επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλονται στη στήριξη της Μόσχας.

Ειδικότερα σε σύντομη σχετική δήλωση που έκανε σήμερα το απόγευμα η Μ.Ζαχάροβα ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τέτοιους συλλογισμούς μπορώ να τους χαρακτηρίσω παρά μόνο προκλητικούς».

Ακολούθως τόνισε πως η Ρωσία δεν αναζητά οφέλη μέσα από διακρατικές διαμάχες, προβλήματα, συγκρούσεις, και αυτό «ισχύει πλήρως για μια τόσο ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξήγησε πως «δεν έχει σημασία αν οι χώρες που βρίσκονται σε “σύγκρουση” είναι σύμμαχοι στο στρατιωτικό-πολιτικό μπλοκ», καθώς η Ρωσία «υποστηρίζει την επίλυση οποιωνδήποτε αμφιλεγόμενων ζητημάτων αποκλειστικά μέσω πολιτικού διαλόγου, μέσω της ανάπτυξης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων βάσει διεθνών νομικών κανόνων».

Ρωσικές διπλωματικές πηγές πάντως θεωρούν την υπόθεση περί δήθεν ρωσικού αιτήματος για τουρκική NAVTEX στην Α. Μεσόγειο σε περιοχή δικαιοδοσίας της Κύπρου «ξένη αντιρωσική προπαγάνδα» και «εντέλει ανθελληνική» που στηρίχτηκε μεταξύ άλλων και από ορισμένους «καλοθελητές» δημοσιογράφους στην Ελλάδα…

Νωρίτερα σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε NAVTEX στην οποία αναφέρεται πως η τουρκική NAVTEX σε σχέση με τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις «Ωκεάνια Ασπίδα 2020» (που θα διεξαχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο σε δύο φάσεις μεταξύ 8 ως 25 Σεπτεμβρίου) δεν εκδόθηκε σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Κατά όπως φαίνεται η Άγκυρα προσπάθησε να αξιοποιήσει την συγκυρία μπαίνοντας σφήνα κατά τη συγκεκριμένη περίοδο για να αποκτήσει «δικαιοδοσία» σε θαλάσσια περιοχή που δεν της ανήκει. Ας σημειωθεί δε πως η NAVTEX που εξέδωσε δεν είναι κάλυψη των ρωσικών ασκήσεων αλλά προειδοποίηση προς τα ρωσικά πλοία να μην πλησιάσουν τις περιοχές που έχει δεσμεύσει παρανόμως η Τουρκία για γεωλογικές έρευνες.

Άλλωστε ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα με το οποίο συνεργάζεται συνεχώς η Ρωσία μην έχοντας ουδέποτε αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κύπρου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.  Ιδιαίτερα σήμερα καθώς την επόμενη βδομάδα αναμένεται στη Λευκωσία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στη Λευκωσία ο Λαβρόφ την Τρίτη

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών καταφθάνει στη Λευκωσία στις 8 Σεπτεμβρίου, σε μία περίοδο επικίνδυνα αυξημένης έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία αναφέρουν πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα έχει σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της χώρας θέτοντας στο επίκεντρο συνομιλιών όλα τα διμερή ζητήματα όσο και γενικότερα την κατάσταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η επιβεβαίωση της επίσκεψης έρχεται περίπου ένα 10ήμερο μετά την ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών αμφοτέρων χωρών στις 19 Αυγούστου με αφορμή την εξηκοστή επέτειο ρωσο-κυπριακών διπλωματικών σχέσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα