ΑΘΗΝΑ
03:05
|
20.04.2024

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με ανάρτησή του στο Twiiter υποστηρίζει ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο για την αποκλιμάκωση της […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με ανάρτησή του στο Twiiter υποστηρίζει ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολή Μεσόγειο.

Ειδικότερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ γράφει: “Μετά τις συζητήσεις που είχα με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών για τη στρατιωτική αποκλιμάκωση και τη μείωση του κινδύνου περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν με παράπονα

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Αθήνα, τονίζοντας πως: “είναι απαράδεκτο ότι η εγωιστική και άδικη στάση της Ελλάδας υποστηρίζεται από ορισμένες χώρες”.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Andolu, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως η ελληνική πλευρά και οι χώρες που την υποστηρίζουν “έχουν λάβει μέτρα για να κλιμακώσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ικανοποιημένος από τις προσπάθειες της κ. Μέρκελ να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος στην περιοχή, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο: “Προκαλείται από τα βήματα της Ελλάδας και των χωρών που την υποστηρίζουν” τα οποία, όπως σχολίασε: “Βλάπτουν την περιφερειακή ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Η Αθήνα διαψεύδει τον Στόλτενμπεργκ

Οι πληροφορίες που ήρθαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, “έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα