ΑΘΗΝΑ
21:11
|
01.10.2023
Η υπόθεση θα βρεθεί ξανά στο εδώλιο καθώς ο κατηγορούμενος έχει μηνύσει τους αστυνομικούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

(φωτογραφίες: Alexandros Gasteratos – ΤPP)

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε αθώο τον ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας Ηλία Γκιώνη, ο οποίος ζήτησε τον λόγο απέναντι σε ομοφοβικά σχόλια που του απηύθυναν αστυνομικοί ενώ περπατούσε στα Εξάρχεια.

Οι αστυνομικοί του είχαν πεί “δες έναν άντρακλα που περνάει” και εκείνος είχε αντιδράσει λέγοντάς τους ότι αυτό αντιτίθεται στον αντιρατσιστικό νόμο. Του απέδωσαν κατηγορίες για απειλή και εξύβριση, ξεκινώντας μια περιπέτεια που οδήγησε τελικά στη δικαίωσή του.

Παρά την εισαγγελική πρόταση, που ζήτησε την ενοχή του κατηγορούμενου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου αποφάσισε την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών, καθώς υπήρξε κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα που αποδόμησε την κατάθεση του αστυνομικού.

Η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από αλληλέγγυους και ο Ηλίας Γκιώνης δήλωσε δικαιωμένος για τη δικαστική απόφαση. Η υπόθεση θα βρεθεί ξανά στο εδώλιο καθώς ο κατηγορούμενος έχει μηνύσει τους αστυνομικούς για λόγω και έργω εξύβριση, ψευδή καταμήνυση και κατάχρηση εξουσίας και με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

Αμέσως μετά την αθώωσή του, ο Ηλίας Γκιώνης μίλησε στο ThePressProject:

Νιώθω δικαίωση και όχι μόνο για εμένα, αλλά για πάρα πολλά άτομα από εμάς που έχουμε δεχθεί βία και δεν αντιδράσαμε ποτέ. Δεν τελειώνει εδώ όμως, συνεχίζουμε γιατί εκκρεμεί και η ΕΔΕ που έχει γίνει για τους αστυνομικούς . Μάλιστα, ο ένας αστυνομικός που κατέθεσε σήμερα ήταν αυτός που ξεκίνησε τη βία εναντίον μου. Για μέρα τώρα ξεκινάνε όλα, από εδώ και πέρα, σαν Ηλίας, όποιον άνθρωπο σέρνουν άδικα σε δικαστήρια θα είμαι έξω μαζί με κόσμο για να τον στηρίξω.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε έξω από τα δικαστήρια. «Την Κυριακή το απόγευμα 23 Αυγούστου, ο φίλος μας και ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος Ηλίας Γ. δέχτηκε λεκτική ομοφοβική επίθεση από αστυνομικούς, καθώς περπατούσε στα Εξάρχεια. «Γυρίστε, ρε, να δείτε τι φοράει. Μαλάκες, θα χάσετε το θέαμα. Δείτε έναν άντρακλα που περνάει, ρε, δείτε» ήταν έναν από τα απαξιωτικά σχόλια που ακουσε. Διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε τα στοιχεία τους, γιατί δεν είχαν κανένα δικαίωμα να τον προσβάλλουν για τη σεξουαλικότητα και την έκφραση φύλου του. Εκείνοι εντελώς ανενδοίαστα, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, τον συνέλαβαν. Τον οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, όπου πέρασε ένα βράδυ σ’ ένα αφόρητο και βρώμικο περιβάλλον. Του απέδωσαν κατηγορίες για απειλή και εξύβριση. Πρόκειται για χυδαία ψεύδη και στημένο κατηγορητήριο που μόνο στόχο έχει να ταλαιπωρήσει έναν άνθρωπο και να τον τιμωρήσει, επειδή δε σιώπησε» αναφέρουν στο κάλεσμα τους οι συλλογικότητες Καμία Ανοχή,  Femctωrìa και Drag Sabbat.

Για την υπόθεση του Ηλία Γκιώνη έκανε δημόσια δήλωση και η Διεθνής Αμνηστία, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία της  για ένα ακόμα περιστατικό αστυνομικής κακοποίησης που έχει καταγγελθεί, αυτή τη φορά ενάντια σε έναν ακτιβιστή. 

Πηγές: ThePressProject

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα