ΑΘΗΝΑ
21:23
|
19.04.2024

Νέα ανάλυση της Διεθνούς Αμνηστίας διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 7.000 εργαζόμενοι/ες στον τομέα της υγείας πέθαναν σε όλο τον κόσμο αφού νόσησαν από κορονοϊό. Τουλάχιστον 1.320 […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα ανάλυση της Διεθνούς Αμνηστίας διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 7.000 εργαζόμενοι/ες στον τομέα της υγείας πέθαναν σε όλο τον κόσμο αφού νόσησαν από κορονοϊό. Τουλάχιστον 1.320 εργαζόμενοι/ες στον τομέα της υγείας επιβεβαιώνονται ότι πέθαναν μόνο στο Μεξικό, το υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε επίσης υψηλό αριθμό θανάτων εργαζομένων στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ (1.077) και τη Βραζιλία (634), όπου τα ποσοστά μόλυνσης και θανάτων παραμένουν υψηλά καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για τη Νότια Αφρική (240) και την Ινδία (573), όπου τα ποσοστά μόλυνσης έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

“Ο αριθμός των επτά χιλιάδων ανθρώπων που πέθαναν στην προσπάθειά τους να σώσουν τους συνανθρώπους τους φανερώνει το μέγεθος της κρίσης. Κάθε εργαζόμενος/η στον τομέα της υγείας έχει το δικαίωμα να είναι ασφαλής στην εργασία του και είναι σοκαριστικό το πόσοι πολλοί πληρώνουν τελικά το τίμημα”, δήλωσε ο Στιβ Κόμπερν, επικεφαλής Οικονομικής και Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Διεθνούς Αμνηστίας.

“Μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι εργαζόμενοι/ες στον τομέα της υγείας πεθαίνουν ακόμα σε τρομακτικά ποσοστά σε χώρες όπως το Μεξικό, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, ενώ η ταχεία εξάπλωση λοιμώξεων στη Νότια Αφρική και την Ινδία αποδεικνύει την ανάγκη για όλα τα κράτη να αναλάβουν δράση. Πρέπει να υπάρχει παγκόσμια συνεργασία για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι/ες στην υγεία διαθέτουν επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν το σημαντικό έργο τους χωρίς να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους”.

Σε μια έκθεση της 13ης Ιουλίου, η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είχαν πεθάνει λόγω του κορονοϊού. Τα τελευταία στοιχεία οφείλονται στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε πολλές χώρες, καθώς και στη διαθεσιμότητα νέων πηγών δεδομένων. Στις χώρες με τον υψηλότερο εκτιμώμενο αριθμό εργαζομένων στον τομέα της υγείας που έχουν πεθάνει από κορονοϊό περιλαμβάνονται το Μεξικό (1.320), οι ΗΠΑ (1.077), το Ηνωμένο Βασίλειο (649), η Βραζιλία (634), η Ρωσία (631), η Ινδία (573), η Νότια Αφρική (240), η Ιταλία (188), το Περού (183), το Ιράν (164) και η Αίγυπτος (159).

Τα στοιχεία για τις χώρες μπορεί να μην είναι πάντοτε άμεσα συγκρίσιμα λόγω των διαφορετικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή δεδομένων και των διαφορετικών ορισμών των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές χώρες.

Αυτά τα ποσοστά είναι πιθανό να είναι στην πραγματικότητα υψηλότερα, λόγω του χαμηλού ποσοστού υποβολής εκθέσεων από πολλές από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην ανάλυση.

Απεργία στη Νότια Αφρική

Τα νέα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας προκύπτουν εν μέσω ευρείας βιομηχανικής δράσης στη Νότια Αφρική. Σήμερα η Εθνική Ένωση Εκπαίδευσης, Υγείας και Συνασπισμού Εργαζομένων (Nehawu) αναμένεται να διαμαρτυρηθεί έξω από το κοινοβούλιο, με σχέδια για απεργία σε εθνικό επίπεδο στις 10 Σεπτεμβρίου εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των εργαζομένων, οι οποίες περιλαμβάνουν την επαρκή παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας, την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων στις επιτροπές επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη, τη μεταφορά και την παροχή επιδομάτων για τους εργαζομένους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Μέχρι τις αρχές Αυγούστου, τουλάχιστον 240 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πέθαναν στη Νότια Αφρική αφού νόσησαν από κορονοϊό. Η Νότια Αφρική έχει σημειώσει μια αύξηση στους θανάτους που σχετίζονται με τον κορονοϊό από τον Ιούλιο και τώρα υπάρχουν περισσότερα από μισό εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Κύμα νέων κρουσμάτων στην Ινδία

Η Ινδία σημείωσε αύξηση στα κρούσματα του κορονοϊού τους τελευταίους μήνες, με πάνω από 3.690.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα και πάνω από 65.000 θανάτους. Στοιχεία του Υπουργείου Υγείας που αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα αναφέρουν ότι περισσότεροι από 87.000 εργαζόμενοι/ες στον τομέα της υγείας έχουν μολυνθεί και 573 έχουν πεθάνει. Πάνω από τους μισούς θανάτους των εργαζομένων στον τομέα της υγείας (292) σημειώθηκαν στην πολιτεία Μαχαράστρα.

Οι εργαζόμενοι/ες στον τομέα της υγείας στην Ινδία έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια τους. Τον Αύγουστο, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι/ες στον τομέα της υγείας (εργαζόμενοι της ASHA) προχώρησαν σε απεργία για να απαιτήσουν επαρκή εξοπλισμό ατομικής προστασίας, καλύτερες αμοιβές και δίκαιες και ευνοϊκές συνθήκες εργασίας.

1.320 θάνατοι στο Μεξικό

Ο αριθμός των μολύνσεων από τον κορονοϊό ξεπέρασε πρόσφατα τα επτά εκατομμύρια στη Λατινική Αμερική και η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε ιδιαίτερα υψηλό αριθμό θανάτων εργαζομένων στον τομέα της υγείας στο Μεξικό (1320), τη Βραζιλία (634) και το Περού (183).

Στο Μεξικό, ο επίσημος αριθμός των θανάτων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας είναι 1.320. Από τις 25 Αυγούστου, το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού επιβεβαίωσε 97.632 κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Υπήρξαν αναφορές ότι οι καθαριστές/ριες των νοσοκομείων στο Μεξικό είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι/ες σε μολύνσεις. Πολλοί καθαριστές/ριες σε χώρους υγείας στο Μεξικό είναι αυτοαπασχολούμενοι/ες, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν λιγότερη προστασία. Τον Μάιο η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε την υπόθεση του 70χρονου Ντον Αλεχάντρο, ο οποίος εργάζεται ως καθαριστής σε κρατικά νοσοκομεία στην Πόλη του Μεξικού. Ο Αλεχάντρο είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι είχε ζητήσει αντ’ αυτού να αναλάβει τον καθαρισμό διοικητικών κτιρίων, λόγω του κινδύνου που διατρέχει σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορονοϊό και ότι ο εργοδότης του δέχθηκε αυτό το αίτημα, αλλά μείωσε το εισόδημά του κατά περίπου 16%.

Η Διεθνής Αμνηστία τόνισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Μεξικού τηρεί μια λεπτομερή καταγραφή των θανάτων εργαζομένων στον τομέα της υγείας, με αναλυτικά στοιχεία για την ηλικία, το φύλο και το επάγγελμα. Αυτή η διαφάνεια είναι απαραίτητη και όλες οι χώρες πρέπει να διαθέτουν τέτοιου είδους λεπτομέρειες. Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγήσει και τα τρομακτικά υψηλότερα ποσοστά θανάτων στο Μεξικό σε σχέση με άλλες χώρες.

Έλλειψη  εξοπλισμού ατομικής προστασίας και ακριβών καταγραφών στη Βραζιλία

Στη Βραζιλία τουλάχιστον 634 εργαζόμενοι/ες στον τομέα της υγείας έχουν πεθάνει από κορονοϊό. Σύμφωνα με την Associação Brasileira de Saúde Coletiva (ABRASCO), μια επαγγελματική ένωση υγείας, οι εργαζόμενοι/ες στον τομέα της υγείας έχουν παραπονεθεί για ανεπαρκή εξοπλισμό ατομικής προστασίας, έλλειψη καταγραφής για τη διαχείριση των λοιμώξεων, απουσία υποστήριξης ψυχικής υγείας, ελάχιστη κοινωνική προστασία για τα μέλη της οικογένειας τους και επισφαλείς συμβάσεις για όσους προσλήφθηκαν σε επείγουσα βάση.

“Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις να λάβουν επείγοντα μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Εκτός από την αύξηση της προσφοράς προστατευτικού εξοπλισμού, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα αιτήματα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας σχετικά με τις συνθήκες εργασίας τους και να σέβονται τα δικαιώματά τους για οργάνωση”, δήλωσε ο Στιβ Κόκμπερν.

“Καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι κυβερνήσεις χαιρέτισαν τους εργαζόμενους/ες στον τομέα της υγείας ως ήρωες και ηρωίδες, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία όταν πολλοί εργαζόμενοι/ες πεθαίνουν λόγω της έλλειψης βασικής προστασίας”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα