ΑΘΗΝΑ
06:18
|
27.04.2024
Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ξέσπασαν την Πέμπτη στο Κονακρί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ξέσπασαν την Πέμπτη στο Κονακρί, μετά την ενέργεια του προέδρου της Γουινέας Αλφά Κοντέ να καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου για υποψηφιότητα για τρίτη προεδρική θητεία στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών σε άλλο μέρος της πόλης, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την υποψηφιότητα του Κόντε και τη δολοφονία ενός 21χρονου άνδρα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης αυτήν την εβδομάδα.

Για μήνες, δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους στη Γουινέα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον ενός άλλου όρου για τον Κόντε. Ωστόσο, ο Κόντε επιμένει ότι ακολουθεί τη βούληση του λαού να είναι πάλι υποψήφιος για την Προεδρία στις ερχόμενες εκλογές του Οκτώβρη, κατόπιν της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τον Μάρτιο, που επανακαθόρισε τα χρονικά όρια της προεδρικής θητείας.

Ο 82χρονος πρόεδρος έφτασε την Πέμπτη το απόγευμα στο δικαστήριο με ισχυρή συνοδεία ασφαλείας και συνοδευόμενος και από στρατιώτες, ενώ στο πλευρό του ήταν η γυναίκα του.

Είναι ο τέταρτος υποψήφιος που υπέβαλε επισήμως την υποψηφιότητά του, ενώ προηγήθηκαν τρείς πρώην υπουργοί που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για την Προεδρία.

Οι αντίπαλοί του έχουν καταδικάσει το συνταγματικό δημοψήφισμα που τον καθιστά πλέον επιλέξιμο για τρίτη θητεία. Από τον Μάρτιο, περισσότερα από 30 άτομα έχουν πεθάνει σε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις εναντίον του Κοντέ.

Πηγές: Africanews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα