ΑΘΗΝΑ
12:09
|
20.04.2024
Η Τζέσικα Κρουγκ, διακεκριμένη "αφροαμερικανίδα" ακαδημαϊκός και ακτιβίστρια, παραδέχτηκε πως είναι λευκή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τζέσικα Κρουγκ, καθηγήτρια Αφροαμερικανικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον και ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων στις ΗΠΑ πρωταγωνιστεί τις τελευταίες ώρες σε μια από τις πιο παράξενες και θλιβερές ιστορίες της χρονιάς.

Η κα Κρούγκ παραδέχτηκε ότι παρότι έχει περάσει όλη της την ενήλικη ζωή δηλώνοντας αφροαμερικανίδα και παρότι έχει χτίσει μια αξιοπρόσεκτη καριέρα ως μαύρη ακαδημαϊκός, στην πραγματικότητα είναι λευκή.

Όπως παραδέχτηκε σε ανάρτησή της σε κοινωνικό δίκτυο, “Σε όλη μου την ενήλικη ζωή αποκρύπτω την πραγματική μου καταγωγή – είμαι παιδί εβραϊκής οικογένειας του Κάνσας Σίτι – και υποδύομαι τη μαύρη διεκδικώντας μια φυλετική ταυτότητα που δεν μου ανήκει. Στην αρχή συστηνόμουν ως αφροαμερικανίδα με καταγωγή από τη βόρεια Αφρική, αργότερα επινόησα ρίζες στην Καραϊβική και τα τελευταία χρόνια δρω ως μαύρη αμερικανίδα γεννημένη στο Μπρονξ”.

Στο βιβλίο της που εκδόθηκε πρόσφατα, με τίτλο ‘Fugitive Modernities’ (με χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Σόμπουργκ για την ανάδειξη της Μαύρης Κουλτούρας των ΗΠΑ), η Κρουγκ καταπιάνεται με την ιστορία της αντίστασης των μαύρων της Αμερικής απέναντι στους δουλεμπόρους και γράφει για την καταγωγή της: “Οι πρόγονοί μου άγνωστοι, ανώνυμοι, έχυσαν το αίμα τους για ένα μέλλον στο οποίο οι ίδιοι δεν είχαν δικαίωμα ύπαρξης. Ανώνυμοι από την Αγκόλα, τη Βραζιλία, το γκέτο”.

Ως ακτιβίστρια διακρίθηκε με το ψευδώνυμο Jessica La Bombalera και πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matters κατά της αστυνομικής βίας. Τον Ιούνιο, σε τηλεοπτική της συνέντευξη μετά από διαμαρτυρία στη Νέα Υόρκη δήλωσε χαρακτηριστικά: “Είμαι η Jessa Bombalera. Βρίσκομαι στο Μπάριο του Ανατολικού Χάρλεμ. Σίγουρα όλο και κάτι θα έχετε ακούσει για τη γειτονιά, αφού την ξεπουλήσατε κομμάτι-κομμάτι σε εργολάβους και ‘αναπτυξιακούς επενδυτές’. Καλώ όλους τους λευκούς Νεοϋορκέζους που κατέβηκαν μαζί μας στους δρόμους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον αγώνα μας, να σταθούν δίπλα στους μαύρους και στους μιγάδες Νεοϋρκέζους”.

Ο συγγραφέας Ρόμπερτ Τζόουνς Τζούνιορ, συνεργάτης της Κρουγκ, έγραψε στο Twitter “Έχω μείνει έκπληκτος. Αισθάνομαι προδομένος και εξαπατημένος”.

Στην ανάρτησή της, η Κρουγκ αποδίδει τις πράξεις της σε παιδικά τραύματα και ψυχολογικά προβλήματα, αλλά παραδέχεται ότι τίποτα απ’ αυτά δεν αρκεί για να δικαιολογήσει τις αποφάσεις και τη συμπεριφορά της.

“Παλεύω με τους δαίμονές μου και αντιμετωπίζω ζητήματα ψυχικής υγείας όλη μου τη ζωή, τόσο ως παιδί όσο και ως ενήλικη. Αυτά όμως δεν μπορούν με τίποτα να εξηγήσουν ή να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι εξύφανα μια ψεύτικη ζωή με νήματα που ξήλωσα από τις ζωές των μαύρων, καταδικάζοντας παράλληλα απερίφραστα κάθε λευκό που προσπάθησε να επωφεληθεί με οποιονδήποτε τρόπο από την κουλτούρα και τις κοινότητες των μαύρων της Αμερικής”.

Οι ρεπόρτερ του Guardian επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με το πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσικτον, όπου δίδασκε η Τζέσικα Κρουγκ, αλλά δεν κατάφεραν να αποσπάσουν κάποιο επίσημο σχόλιο για την υπόθεση.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα