ΑΘΗΝΑ
06:37
|
20.04.2024

Το Ιράν “συνεχίσει να αυξάνει το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου κατά παράβαση των περιορισμών” που αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν “συνεχίσει να αυξάνει το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου κατά παράβαση των περιορισμών” που αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ωστόσο έχει αρχίσει να δίνει πρόσβαση σε περιοχές όπου υπάρχουν υποψίες πως υπάρχει αποθηκευμένο ή έχει χρησιμοποιηθεί “αδήλωτο πυρηνικό υλικό”. Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων εμπιστευτική έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), την οποία επικαλείται το πρακτορείο ΑΡ.

Στο κείμενο του εγγράφου με ημερομηνία 25 Αυγούστου και το οποίο φέρεται πως διανεμήθηκε στις χώρες μέλη του διεθνούς οργανισμού αναφέρεται πως το Ιράν είχε αποθηκευμένα 2.105,4 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου από 1.571,6 κιλά που διατηρούσε ως τις 20 του περασμένου Μαΐου. Οι συντάκτες του απόρρητου εγγράφου υποστηρίζουν πως το Ιράν έχει εμπλουτίσει κατά 4,5% το ουράνιο από 3,67% που θέτει ως ανώτατο όριο η διεθνής συμφωνία του 2015.

Στα μέσα της βδομάδας είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη ανώτερων διπλωματών τεσσάρων εκ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (απουσίαζαν οι ΗΠΑ που αποχώρησαν από τη διεθνή συμφωνία μονομερώς το 2018) και ανώτερης αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, από τη συνάντηση δεν έγινε γνωστό συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Παράλληλα νωρίτερα η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είχε συζητηθεί και από τους υπουργούς Εξωτερικών Κίνας και Γερμανίας στο Βερολίνο, οι οποίοι συμφώνησαν πως θα πρέπει να διατηρηθεί παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ και τις σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει έναντι του Ιράν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα