ΑΘΗΝΑ
07:57
|
15.07.2024

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, στη Νέα Υόρκη, στην οικία της […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, στη Νέα Υόρκη, στην οικία της Ελληνίδας επιτετραμμένης στον ΟΗΕ. Και αυτό γιατί χθες Πέμπτη η Τουρκία προέβη σε διάβημα προς την γραμματεία του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας ότι η συνάντηση Γκουτέρες – Δένδια παραβιάζει τους κανονισμούς και τα πρωτόκολλα υγείας της πολιτείας Νέας Υόρκης, αφού ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα όφειλε να τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μίλησε με τον γ.γ. του ΟΗΕ για το κλίμα έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις τουρκικές προκλήσεις που απειλούν την ειρήνη και για την περιφερειακή σταθερότητα στο Αιγαίο. Επιπλέον, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον κ. Γκουτέρες για τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου, το Κυπριακό και τις απειλές εποικισμού των Βαρωσίων. Στη συνέχεια, επέδωσε επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις και ζήτησε να διαβιβαστεί και προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

“Μου έδωσε την ευκαιρία να του εξηγήσω τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή και επίσης κουβεντιάσαμε για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας εθιμοτυπικά του έδωσα”, σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας είχε πριν από λίγο τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανικό υφυπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ το Σάββατο πρόκειται να συνομιλήσει και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ερωτηθείς για την πρόσφατη τοποθέτηση του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι η Αθήνα δεν έχει ακόμα μελετήσει το έγγραφο. “Δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια. Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί”, είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλη ερώτηση για το αν η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι “η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα