ΑΘΗΝΑ
08:29
|
25.04.2024

Ο διάλογος με την Τουρκία και όχι οι κυρώσεις είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο διάλογος με την Τουρκία και όχι οι κυρώσεις είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η “Τουρκία ενεργεί με προκλητικό τρόπο στην Κύπρο, κατ’ ακρίβεια σε ολόκληρη την περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής”.

O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι “οι συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου έχουν οδηγήσει σε έντονη στρατιωτικοποίηση της γειτονιάς μας”, και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια επιθετικότητα, με πρόθεση να ελεγχθεί στην ουσία ολόκληρη η περιοχή. “Γι’ αυτό βιώνουμε μια αυξανόμενη ένταση και η κατάσταση που εξελίσσεται είναι εξαιρετικά ασταθής και ανησυχητική”, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Για τη στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι της τουρκικής πλευράς, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε χαρακτηριστικά: “Θα ήθελα να πω ότι στόχος μας δεν είναι οι κυρώσεις. Στόχος μας είναι, μέσω του διαλόγου, να καταλήξουμε σε μια λύση η οποία θα είναι απολύτως συμβατή με όσα λέει το Διεθνές Δίκαιο”. Ο Κύπριος πρόεδρος στάθηκε στη σημασία που έχει για την κυπριακή πλευρά η Γαλλία: “Για εμάς το πιο σημαντικό είναι η στάση της Γαλλίας, μια στάση πραγματικής αλληλεγγύης και μια ηγετική φωνή σε ό,τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη προκειμένου να προστατεύσει τα κράτη- μέλη από αυτήν την επιθετικότητα και ειδικά πώς μπορεί να εκφραστεί η αλληλεγγύη από την Ευρώπη”  

Καταλήγοντας ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο, όχι να ερμηνεύσουν το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με τον δικό τους επεκτατικό χαρακτήρα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα