ΑΘΗΝΑ
17:00
|
19.04.2024

Εφετείο στην Ολλανδία έκρινε εκ νέου τον αντι-ισλαμιστή επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας, Γκέερτ Βίλντερς, ένοχο για συλλογική προσβολή των Μαροκινών πολιτών, αλλά απήλλαξε τον […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εφετείο στην Ολλανδία έκρινε εκ νέου τον αντι-ισλαμιστή επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας, Γκέερτ Βίλντερς, ένοχο για συλλογική προσβολή των Μαροκινών πολιτών, αλλά απήλλαξε τον κατηγορούμενο από την κατηγορία της παρακίνησης σε διακρίσεις.

Το δικαστήριο δεν επέβαλε ποινή στον Βίλντερς για τις δηλώσεις που είχε κάνει σε πολιτική συγκέντρωση του κόμματος το 2014. Τότε ο Ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός απευθυνόμενος στους οπαδούς του τους είχε ρωτήσει “εάν θέλουν περισσότερους ή λιγότερους Μαροκινούς στην Ολλανδία”. Οι οπαδοί απάντησαν: “Λιγότερους, λιγότερους” και ο Βίλντερς χαμογελώντας είχε δηλώσει: “Θα το φροντίσουμε”.

Ο Γκέερτ Βίλντερς φρόντισε να κατονομάζει τη δίκη του “πολιτική” και ότι ο στόχος της ήταν η φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης.

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού “Κόμματος Ελευθερίας” δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει εκ νέου τη δικαστική απόφαση στο Ανώτερο Δικαστήριο της χώρας. Υποστήριξε ότι η Ολλανδία έχει καταντήσει “μια διεφθαρμένη” χώρα, στην οποία ο αρχηγός του μεγαλύτερου αντιπολιτευομένου κόμματος καταδικάζεται σε μια πολιτική δίκη γιατί έκανε απλά μερικές ερωτήσεις για τους Μαροκινούς.

Πρωτόδικα ο Ολλανδός είχε κριθεί ένοχος για παρακίνηση σε διακρίσεις, αλλά όχι για υποκίνηση μίσους. Οι δηλώσεις του βουλευτή “κάνουν μια διάκριση ανάμεσα στον μαροκινό πληθυσμό και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες της Ολλανδίας”, είχε δηλώσει ο δικαστής Χέντρικ Στινχούις κατά την ανάγνωση της πρώτης ετυμηγορίας, η οποία διήρκεσε περίπου μισή ώρα. “Ο εμπρηστικός χαρακτήρας του τρόπου με τον οποίο έγιναν οι δηλώσεις παρακίνησε άλλα άτομα να κάνουν διακρίσεις σε βάρος των ατόμων μαροκινής καταγωγής”.  Ωστόσο, ούτε τότε το δικαστήριο είχε επιδικάσει κάποιο πρόστιμο στον βουλευτή, αν και ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να του επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα