ΑΘΗΝΑ
01:32
|
20.05.2024

Συνάντηση με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας είχε σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελαροπούλου με […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας είχε σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελαροπούλου με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Της σινικής αντιπροσωπείας προϊστατο ο επικεφαλής του κεντρικού οργάνου εξωτερικών υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ. της Κίνας, Γιανγκ Τζιετσί.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, συζητώντας εκτενώς την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κατάσταση στην Α. Μεσόγειο.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κύριο Γιανγκ για την υποστήριξη που παρέσχε προς τη χώρα μας η Κίνα με την αποστολή υγειονομικού υλικού για τη διαχείριση της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο κύριος Γιανγκ συνεχάρη την Ελλάδα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τόνισε ότι και οι δύο χώρες στηρίζουν την πολυμερή συνεργασία και τον ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στην προ μηνών απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση και από τον συγκεκριμένο διεθνή οργανισμό.

“Η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις”στην Α. Μεσόγειο

Από την ατζέντα της συνάντησης δεν έλειψε η αυξημένη ένταση στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας.

Η Αικατερίνη Σακελαροπούλου επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιδιώκει “σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη της περιοχής” αποτελώντας παράγοντα σταθερότητας. Τόνισε ότι αντιθέτως η Τουρκία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, υπονομεύει τον διάλογο.

Ο κύριος Γιανγκ συμφώνησε ως προς τη σημασία διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο προσθέτοντας ότι η Κίνα “παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις”.

Ως προς το Κυπριακό, ο κύριος Yang πρόσθεσε ότι η Κίνα παγίως στηρίζει την εξεύρεση λειτουργικής και δίκαιης λύσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, η κυρία Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι το Έτος Πολιτισμού Ελλάδας-Κίνας 2021, που συμπίπτει με την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, θα επιτρέψει την ανάληψη δράσεων που θα φέρουν πιο κοντά τους δύο λαούς, φορείς αρχαίων πολιτισμών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα