ΑΘΗΝΑ
02:36
|
27.07.2024
Η ιρακινή κυβέρνηση πρότεινε την Τρίτη να αποκαταστήσει την Εθνική Ημέρα του Ιράκ για πρώτη φορά μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ιρακινή κυβέρνηση πρότεινε την Τρίτη να αποκαταστήσει την Εθνική Ημέρα του Ιράκ για πρώτη φορά μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003, ανέφερε το Αλ Τζαζίρα.

Η χώρα πιθανότατα θα ορίσει την 3η Οκτωβρίου ως την Εθνική της Ημέρα σε ανάμνηση της ημέρας που απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1932 και έγινε το 57ο μέλος του Συνδέσμου των Εθνών, τελειώνοντας χρόνια διαμάχης για την εθνική εορτή του Ιράκ.

«Το υπουργικό συμβούλιο όρισε στις 3 Οκτωβρίου κάθε έτους την Εθνική Ημέρα του Ιράκ για να γιορτάσει και να σηματοδοτήσει την ανεξαρτησία του Ιράκ και το τέλος της βρετανικής εντολής», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Μουσταφά Αλ-Καντίμι. Η παρούσα σύνθεση του Κοινοβουλίου κατά πάσα πιθανότητα θα εγκρίνει την πρόταση.

Πριν από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, η χώρα γιόρταζε την 17η Ιουλίου 1968 ως την εθνική της ημέρα, αποτέλεσμα της επικράτησης του εθνικιστικού Μπάαθ, το οποίο ήρθε στην εξουσία μετά από ένα αναίμακτο πραξικόπημα.

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν από τους Αμερικανούς το 2003 προτάθηκε η 9η Απριλίου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα επί 16 συναπτά έτη να μην υφίσταται εθνική εορτή.

Ημέρα της Ανεξαρτησίας από τη Βρετανία στις 3 Οκτωβρίου προτάθηκε το 2008, αλλά το τότε κοινοβούλιο δεν το ενέκρινε.

Πηγές: Middle East Monitor, Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα