Μία εβδομάδα μετά τον θάνατο της δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων Εμπρού Τιμτίκ έπειτα από 238 ημέρες απεργίας πείνας, το Ανώτερο Δικαστήριο της Τουρκίας έδωσε εντολή για την απελευθέρωση του συναδέλφου της εκλιπούσης και επίσης απεργού πείνας, Αϊτάκ Ουνσάλ. Ο 32χρονος φυλακισμένος δικηγόρος βρισκόταν στη 213η ημέρα της απεργίας πείνας του και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η συνέχιση της κράτησής του θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή του.
Ο Ουνσάλ όπως και η συνάδελφός του Εμπρού Τιμτίκ είχαν συλληφθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν το 2017 μαζί με άλλους 16 δικηγόρους της “Ένωσης Προοδευτικών Δικηγόρων” (ÇHD) με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης γιατί υπερασπίστηκαν ως συνήγοροι τις οικογένειες ανθρακωρύχων που είχαν χάσει τη ζωή τους στα ορυχεία Σόμα και Ερμενέκ.
Ειδικότερα, η Τιμιτίκ είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών και έξι μηνών, ενώ ο Ουνσάλ σε κάθειρξη δέκα ετών και έξι μηνών με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Τον Μάρτιο του 2019 η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τις καταδίκες των 16 δικηγόρων στην Τουρκία “παρωδία δικαιοσύνης” και έκανε λόγο για δίωξη με πολιτικά κίνητρα. Τιμτίκ και Ουνσάλ ξεκίνησαν την απεργία με μοναδικό αίτημα τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης. Όταν η Εμπρού Τιμτίκ άφησε την τελευταία της πνοή ζύγιζε μόλις 30 κιλά.
Στην κηδεία της Τιμτίκ συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου. Μετά την κηδεία, ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους συγκρούστηκαν με αστυνομικούς των ισχυρών δυνάμεων, που είχαν αναπτυχθεί και απάντησαν με δακρυγόνα για να τους διαλύσουν.
Η Τιμτίκ ήταν η τέταρτη κρατούμενη που απεβίωσε φέτος ως αποτέλεσμα απεργίας πείνας, μετά τους θανάτους των Ελίν Μπολέκ και Ιμπραήμ Γκοκτσέκ, δύο μουσικών από το συγκρότημα Grup Yorum και του Μουσταφά Κοτσάκ. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, δήλωσε ότι “το τραγικό αποτέλεσμα του αγώνα τους για δίκαιη δίκη καταδεικνύει οδυνηρά την επείγουσα ανάγκη οι τουρκικές αρχές να αντιμετωπίσουν με αξιοπιστία την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, η οποία έχει επιδεινωθεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια, καθώς και τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στο δικαστικό σώμα”.