ΑΘΗΝΑ
22:38
|
25.04.2024

Συμφωνία οικονομικής συνεργασίας υπέγραψαν στον Λευκό Οίκο μετά τις 18.30 ώρα Ελλάδας οι ηγέτες Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Κοσσυφοπεδίου, Αβντουλάχ Χότι μετά από διήμερη διαπραγμάτευση […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συμφωνία οικονομικής συνεργασίας υπέγραψαν στον Λευκό Οίκο μετά τις 18.30 ώρα Ελλάδας οι ηγέτες Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Κοσσυφοπεδίου, Αβντουλάχ Χότι μετά από διήμερη διαπραγμάτευση με μεσολαβητές τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο στα Δυτικά Βαλκάνια (και επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών) Ρίτσαρντ Γκρένελ και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν.

Η συμφωνία υπογράφηκε παρόντος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Πέρα από διάφορα σχέδια οικονομικής συνεργασίας μέσω ενός “μίνι Σένγκεν” μεταξύ των δύο πλευρών, Σερβία και Κοσσυφοπέδιο έκαναν ένα βήμα μπροστά στις σχέσεις με το Ισραήλ σε μία πιθανή κίνηση “καλής θέλησης” πιο πολύ έναντι των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η Σερβία συμφώνησε να μεταφέρει την πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ (όπως έκανε πριν περίπου δύο χρόνια η κυβέρνηση των ΗΠΑ) και το Κοσσυφοπέδιο συμφώνησε να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να δρομολογήσει τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

Η εξέλιξη, όπως είχε επισημανθεί σε εκτενές άρθρο του Κοσμοδρόμιου, εκδηλώνεται σε μία περίοδο έντονων ανταγωνισμών στα Δυτικά Βαλκάνια. Διαφαίνεται μάλιστα πως (και…) στην περίπτωση της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου η κυβέρνηση Τραμπ έχει βρει με το «κόλπο» της «ομαλοποίησης σχέσεων» αντιτιθέμενων χωρών μία νέα «μέθοδο» επιτάχυνσης της διαπραγμάτευσης σε πολυετείς περιφερειακές συγκρούσεις ή κρίσεις. Αντί, δηλαδή, να ξεκινήσει από την πεπατημένη οδό της πολιτικής, διπλωματικής διαπραγμάτευσης για την επίλυση μίας κρίσης επιλέγει την μέθοδο “τεμαχισμού” του ζητήματος σε μικρότερα μέρη,  ξεκινώντας από τα υποτίθεται πιο ανώδυνα, όπως π.χ.  ζητήματα οικονομίας, χρηματοπιστωτικών σχέσεων, μεταφορών-συγκοινωνιών κ.α.

Αυτό έχει ήδη κάνει στην περίπτωση του παλαιστινιακού με την λεγόμενη διακήρυξη Η.Α. Εμιράτων και Ισραήλ στις 13 Αυγούστου για την «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων. Δεν θα πρέπει, ως εκ τούτου, να θεωρείται τυχαία η σημερινή εξέλιξη που αφορά τις σχέσεις Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου με το Ισραήλ…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα