ΑΘΗΝΑ
12:28
|
28.05.2024

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ περιμένει από την κυβέρνηση της Γερμανίας να τηρήσει την υπόσχεσή της και άμεσα να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία σε […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ περιμένει από την κυβέρνηση της Γερμανίας να τηρήσει την υπόσχεσή της και άμεσα να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία σε σχέση με την κατάσταση του Αλεξέι Ναβάλνι. “Σήμερα ενδιαφερθήκαμε για μια ακόμη φορά να μάθουμε από τους συναδέλφους μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την Γερμανία, αν η κυρία Μέρκελ – η οποία εδώ και δύο μέρες μας κατηγορεί για αυτή την πράξη, την τάχα δηλητηρίαση, αλλά δεν μπορεί να παρουσιάσει τίποτα – σχεδιάζει να δώσει εντολή στους συνεργάτες της ώστε να απαντήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης της Γερμανίας στο αίτημα που υπέβαλε η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι παρότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχει η απάντηση καθυστερεί εξαιτίας της στάσης του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, δόθηκε εντολή στον Ρώσο πρέσβη να θέσει τα αντίστοιχα ερωτήματα και να ρωτήσει που οφείλεται η καθυστέρηση. «Είναι αλήθεια μας υπόσχονται ότι θα απαντήσουν και σήμερα υποσχέθηκαν ότι τουλάχιστον σύντομα θα υπάρξει απάντηση», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι «όταν έρθει η απάντηση με συγκεκριμένα στοιχεία, τότε θα δώσουμε την δική μας απάντηση».

Ο Λαβρόφ συνέκρινε την κατάσταση που παρατηρείται τώρα με τον Ναβάλνι με την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τους Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018 αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, όταν η Ρωσία κατηγορήθηκε αβάσιμα όπως είπε, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε στην περίπτωση των Σκριπάλ εξακολουθούν να είναι μυστικά, ενώ τους Σκριπάλ δεν τους έχει δει κανένας.

Μήπως φταίει το στρες και η υπερκόπωση;

Η κατάσταση στην οποία περιήλθε ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ενδέχεται να έχει προκληθεί είτε από κάποια διατροφική δίαιτα είτε από χρήση αλκοόλ, ή από άγχος και υπερκόπωση, αλλά ακόμη και από πυρετό που να προκλήθηκε από μακροχρόνια παραμονή στον ήλιο. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο Ρώσος γιατρός Αλεξάντρ Σαμπάγιεφ, επικεφαλής τοξικολόγος στην περιοχή του Ομσκ και στο νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύθηκε ο Ναβάλνι, απορρίπτοντας την ιατρική διάγνωση που έγινε στην Γερμανία που αποδίδει την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι σε δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα.

«Οι οποιοιδήποτε εξωτερικοί παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια αιφνίδια επιδείνωση. Ακόμα και η έλλειψη πρωϊνού γεύματος», δήλωσε ο Σαμπάγεφ, επισημαίνοντας ότι τα νεφρά του, οι πνεύμονές του και το συκώτι του δεν υπέστησαν καμία βλάβη, πράγμα που σημαίνει ότι στον οργανισμό του δεν βρέθηκε καμία τοξική ουσία.

Ο Σαμπάεφ δήλωσε ότι δεν υπήρξαν βλάβες στα όργανά του αυτά όταν ο Ναβάλνι εισήχθη στο νοσοκομείο αλλά ούτε και καθ όλη την διάρκεια της παραμονής του σε αυτό και μετά, αλλά και όλες οι τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν δεν εντόπισαν κάποια τοξική ουσία «Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι στον οργανισμό του ασθενούς δεν υπήρξε καμία τοξική ουσία», δήλωσε ο Σαμπάγεφ.

«Αξιολογήσαμε δύο καταστάσεις, τι θα μπορούσε να εισέλθει στον οργανισμό του και πώς ο οργανισμός αντιδρά σε δηλητήριο. Ο οργανισμός του δεν αντέδρασε στο δηλητήριο, δηλαδή δηλητήριο δεν υπήρχε. Αυτά είναι προφανή πράγματα», κατά τον Σαμπάγεφ.

Η θεραπεία ασθενούς που δηλητηριάσθηκε με ουσία που ανήκει στην οικογένεια Novichok διαφέρει από την θεραπεία ασθενούς ο οποίος διαγνώσθηκε ότι πάσχει από «μεταβολική νόσο» στο νοσοκομείο της πόλης Ομσκ, δήλωσε ο Σαμπάγεφ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοι του στο Ομσκ διέγνωσαν στον Ναβάλνι «μεταβολική νόσο, που εκδηλώθηκε με διαταραχή του μεταβολισμού». Είπε επίσης ότι περιστατικά με μεταβολική νόσο σε κωματώδη κατάσταση, δεν είναι σπάνια και η περίπτωση του Ναβάλνι δεν ήταν η μοναδική από κλινικής απόψεως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα