ΑΘΗΝΑ
19:40
|
09.06.2023

Επικίνδυνη η πρόταση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με προσοχή. Η […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επικίνδυνη η πρόταση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με προσοχή. Η Τουρκία θα την απορρίψει γιατί δεν θέλει την συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν αναγνωρίζει.

Αυτό όμως που επιδιώκει η Άγκυρα, σύμφωνα με πληροφορίες μου, είναι να γίνει ειδική συνάντηση της ΕΕ με τον Ερντογάν λίγο πριν αρχίσει η Διάσκεψη Κορυφής, δήθεν για να εξηγήσει τις Τουρκικές θέσεις. Εάν προκύψει τέτοιο θέμα η πρόταση πρέπει να απορριφθεί από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα επιχειρήματα είναι πολλά. Το κυριότερο είναι ότι στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία τον Φεβρουάριο περιλαμβάνεται και η διακοπή υψηλής στάθμης συναντήσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, κύρωση που έχει ήδη παραβιασθεί με την επίσκεψη του Ύπατου Αρμοστή Μπορέλ στην Άγκυρα.

Την στιγμή που σκοπός της Διάσκεψης Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου είναι η εξέταση των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας και επιβολή κυρώσεων,δεν έχει κανένα νόημα η παρουσία του Ερντογάν στις Βρυξέλλες, ο οποίος θα προσπαθήσει να αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων κατά της χώρας του. Η Ελλάδα θα πρέπει να επαγρυπνά για να πνίξει μια τέτοια πρόταση εάν παρουσιασθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα