ΑΘΗΝΑ
01:32
|
27.07.2024

Έντονες τριβές στις σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών προκαλεί το αδιέξοδο στις έως τώρα διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) μετά το […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονες τριβές στις σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών προκαλεί το αδιέξοδο στις έως τώρα διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου για την αποχώρηση της Βρετανίας που εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να σεβαστεί την πολιτική διακήρυξη των δυο πλευρών για το Brexit εάν επιδιώκει διμερή συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών. Επέκρινε οποιαδήποτε προσπάθεια «παράκαμψης» ή παραβίασης του πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία-Βόρεια Ιρλανδία τονίζοντας πως είναι «απαραίτητο για να προστατευθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη νήσο και η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς».

«Έχω την πεποίθηση ότι η βρετανική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη Συμφωνία Αποχώρησης, μια υποχρέωση βάση του διεθνούς δικαίου και προαπαιτούμενο για την όποια μελλοντική εταιρική σχέση» ανέφερε σε ανάρτησή της η ντερ Λάιεν στο Τουίτερ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτών του ευρωκοινοβουλίου για το Βrexit, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχόφστατ σε ανάλογο μήνυμά του κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό να μην υπονομεύσει τη διμερή Συμφωνία Αποχώρησης. Προέβλεψε πως θα είχε «οδυνηρές συνέπειες για την διεθνή φήμη του ΗΒ και θα επέφερε μεγάλη ζημιά στους πολίτες και της ΕΕ και του ΗΒ».

Απόψε, πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, απέφυγε τις αιχμές έναντι του Λονδίνου περιοριζόμενος να δηλώσει πως είχε μια «πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων» με τον Βρετανό πρωθυπουργό για σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Brexit.

Αφορμή για τις αντιδράσεις αξιωματούχων της ΕΕ έδωσε ρεπορτάζ των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς που αποκάλυπτε σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης με στόχο νομοσχέδιο που θα απειλούσε τους συμβιβασμούς που επιτεύχθηκαν σε ό,τι αφορά το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας στις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα