ΑΘΗΝΑ
02:14
|
20.04.2024

Κοινή δήλωση με την οποία επιβεβαιώνουν την «αφοσίωσή» τους στο διάλογο με την ΕΕ ως «βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία» υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κοινή δήλωση με την οποία επιβεβαιώνουν την «αφοσίωσή» τους στο διάλογο με την ΕΕ ως «βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία» υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αβντουλάχ Χότι ολοκληρώνοντας γύρο συναντήσεων με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Αναφερόμενοι στη συμφωνία που υπέγραψαν στις 4 Σεπτέμβρη στη Ουάσιγκτον οι δύο ηγέτες αναφέρουν πως μπορεί να αποτελέσει «χρήσιμη συμβολή για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων».

Ο επόμενος γύρος διαπραγμάτευσης ανώτερων αξιωματούχων Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου στις Βρυξέλλες ορίστηκε για τις 17 Σεπτεμβρίου και η επόμενη σύνοδος ηγετών των δύο πλευρών με τον επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική στις 28 του ίδιου μήνα.

Νωρίτερα, η ΕΕ εξέφρασε δυσφορία για την απόφαση της Σερβίας να ενδώσει στις πιέσεις των ΗΠΑ και να συναινέσει στην μεταφορά της πρεσβείας της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι η εξέλιξη προσκρούσει στην πολιτική των Βρυξελλών για το παλαιστινιακό και τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης στη βάση της λύσης των δύο πλευρών. «Οι Βρυξέλλες αναμένουν από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, όπως η Σερβία, να ευθυγραμμίζουν τις θέσεις τους μαζί τους στα θέματα εξωτερικής πολιτικής…Κάθε διπλωματικό διάβημα που θα έθετε υπό αμφισβήτηση την κοινή θέση της ΕΕ σχετικά με την Ιερουσαλήμ είναι πηγή σοβαρής ανησυχίας και λύπης» αναφέρει αχετική δήλωση του εκπροσώπου του Ζ.Μπορέλ, Πίτερ Στάνο.

Η συνάντηση των ηγετών Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου σήμερα στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε τρεις μέρες μετά την υπογραφή συμφωνίας «οικονομικής συνεργασίας» την περασμένη Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, παρουσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Το κείμενο της συμφωνίας δεν περιορίζεται σε ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης αλλά και σε θέματα που άπτονται των θέσεων της αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής έναντι της Κίνας και της οργάνωσης Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Χαρακτηριστικά οι δύο χώρες συναίνεσαν αφενός στην απαίτηση των ΗΠΑ να μην επιλέξουν «αναξιόπιστο» πωλητή τεχνολογικού εξοπλισμού για την εεγκατάσταση στη χώρα τοςυ δικτύου 5G (με προφανή αναφορά στην κινεζική εταιρία τηλεπικοινωνιών Huawei), αφετέρου να ξεκινήσουν διαδικασία χαρακτηρισμού της Χεζμπολάχ σαν «τρομοκρατικής οργάνωσης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα