Καθημερινές τείνουν να γίνουν οι επικοινωνίες ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας Ελλάδας Νίκου Παναγιωτόπουλου και Γαλλίας Φλοράνς Παρλί ενόψει της επικείμενης συνάντησης των ηγετών αμφοτέρων χωρών στην Κορσική στις 10 Σεπτέμβρη.
Οι δύο υπουργοί έχουν προγραμματίσει την Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου, νέα τηλεφωνική επικοινωνία σε μία προσπάθεια να προετοιμάσουν το μέρος της ατζέντας της συνάντησης των ηγετών Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκου Μητσοτάκη που τους αναλογεί. Τουτ’ έστιν μία πιθανή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και ένα αρκετά δαπανηρό (για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας) εξοπλιστικό πακέτο.
Τα «παπαγαλάκια» των γαλλικών πολεμικών βιομηχανιών στην Αθήνα δείχνουν να προεξοφλούν την πώληση 18 (παλιών και νέων) μαχητικών αεροσκαφών Rafale, τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των 44 μαχητικών mirage 2000 που διαθέτει η ελληνική πολεμική αεροπορία, την αναβάθμιση τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200, την πώληση τουλάχιστον έξι ελικοπτέρων τύπου ΝΗ-90, πυραύλους Exocet και Scalp, ενδεχομένως μία μοίρα μαχητικών αεροσκαφών Rafale και (εάν ευοδώσουν τα ελληνο-γαλλικά παζάρια) δυο-τρεις σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες…
Όπως φαίνεται, η προσπάθεια της Αθήνας να ανανεώσει τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς μπροστά στα νέα δεδομένα που προκαλεί, εδώ και καιρό, η αυξημένη τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν αφήνει ασυγκίνητη την κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Πολύ δε περισσότερο δεν αφήνει ασυγκίνητες τις γαλλικές πολεμικές βιομηχανίες που προσδοκούν κερδοφόρες μπίζνες με την κυβέρνηση μίας χώρας που έως πριν λίγα χρόνια υπέγραφε μνημόνια και υποθήκευε τα «ασημικά» και το μέλλον της για να «γλιτώσει», υποτίθεται, την χρεοκοπία. Εταιρίες όπως η Dassault Aviation, ο ναυπηγικός όμιλος DCNS, ο όμιλος (με το ελληνικό όνομα…) Thales, τρίβουν τα χέρια τους σχεδόν σε κάθε νέο επεισόδιο κλιμάκωσης της ελληνο-τουρκικής έντασης.
Είναι φανερό πως μεταξύ Σκύλας (Τουρκίας) και Χάρυβδης (“παλιάς” χρεοκοπίας και νέας κρίσης λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας) η Ελλάδα οδεύει σε νέα συμφωνία πολεμικών εξοπλισμών για το “καλό της” με την στενή σύμμαχο, Γαλλία.
Με το αζημίωτο, η σύμμαχος δείχνει έτοιμη να σταθεί στο πλευρό μας. Όμως ας μην γελιόμαστε! Δεν θα σταθεί δίπλα μας για τα δικά μας αλλά για τα δικά της γεωπολιτικά και ενεργειακά συμφέροντα στη Μεσόγειο.
Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει το αξίωμα πως οι χώρες δεν έχουν φιλίες. Μόνον συμφέροντα…