ΑΘΗΝΑ
03:49
|
27.04.2024

Την προσφυγή της Τουρκίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέκλεισε εκ νέου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος το 2015 η […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την προσφυγή της Τουρκίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέκλεισε εκ νέου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος το 2015 η χώρα εισήλθε σε μια νέα εποχή για την οικονομία της. Μιλώντας σε εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο ο Ερντογάν έκανε λόγο για εξωτερικές επιθέσεις ενάντια στη χώρα του με “όπλο” την οικονομία.

“Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, όσοι δεν μπόρεσαν να μας λυγίσουν στο πεδίο της διπλωματίας, της άμυνας και του στρατού, πάντοτε προσέφευγαν στην οικονομία ως όπλο. Τα πιο σημαντικά εργαλεία σε αυτές τις κινήσεις αποτελούσαν η συναλλαγματική ισοτιμία, τα επιτόκια και ο πληθωρισμός”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας και υποστήριξε ότι η χώρα έχει ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία μέσω της αποπληρωμής χρέους 23,5 δισ. δολαρίων στο ΔΝΤ.

“Το ότι μπορούμε να υπερασπιζόμαστε σήμερα τα δικαιώματα και το δίκαιο της χώρας μας σε διάφορα μέτωπα χωρίς φόβο, είναι γιατί καταφέραμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση τα τελευταία 18 χρόνια. Τι είπαν; Πηγαίνετε στο ΔΝΤ, δανειστείτε χρήματα από το ΔΝΤ. Τι είπαμε; Είπαμε ‘δεν θα είμαστε ποτέ η κυβέρνηση που θα χτυπήσει την πόρτα της στο ΔΝΤ’. Και δεν το κάναμε. Ίσα ίσα το ΔΝΤ χτύπησε την πόρτα μας. Όταν ήμουν πρωθυπουργός, μας ζήτησαν ένα δάνειο 5 δισ. ευρώ. Τότε ως πρωθυπουργός είπα ‘δώστε τα’”. “Θα συνεχίσουμε να αποτρέπουμε τις προσπάθειές τους να πιέζουν την Τουρκία με το νόμισμα, τα επιτόκια και τον πληθωρισμό. Δεν θα αφήσουμε ποτέ να γυρίσουν την Τουρκία πίσω στις παλιές μέρες όσοι κόπτονται να κάνουν παζάρια πίσω από κλειστές πόρτες με το ΔΝΤ”, συμπλήρωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τέλος, επισήμανε ότι εν μέσω της πανδημίας κι ενώ σε όλο τον κόσμο οι επενδύσεις έχουν παγώσει η Τουρκία έχει καταφέρει και να τις επιταχύνει και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα