ΑΘΗΝΑ
02:36
|
19.04.2024

Την επικράτηση της Συρίας, χάρη στην υποστήριξη της Ρωσίας, έναντι ξένων τρομοκρατών που προσπάθησαν να την καταστρέψουν, επισήμανε το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου με τον […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την επικράτηση της Συρίας, χάρη στην υποστήριξη της Ρωσίας, έναντι ξένων τρομοκρατών που προσπάθησαν να την καταστρέψουν, επισήμανε το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου με τον Σύρο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της συριακής κυβέρνησης Ουαλίντ Μοάλεμ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Δαμασκό για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2012.

Ο Ρώσος υπουργός, που είναι επικεφαλής κλιμακίου υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων που επισκέπτονται τη Συρία από την Κυριακή, διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της ρωσικής υποστήριξης για την συντριβή της ξένης τρομοκρατίας στη Συρία. Δεν παρέλειψε να αποδοκιμάσει την τακτική των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ να κλιμακώσουν τις οικονομικές κυρώσεις στη Συρία ώστε να πετύχουν ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν με στρατιωτικά μέσα, τονίζοντας ότι «υπάρχουν χώρες που είναι δυσαρεστημένες με την τροπή των εξελίξεων» στην εμπόλεμη χώρα.

Επιβεβαίωσε την σταθερή υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες της Συρίας να ορθοποδήσει οικονομικά αλλά και να προωθήσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης «με κινητοποίηση διεθνούς βοήθειας». Αναφέρθηκε επίσης στην υποστήριξη της Μόσχας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, εκφράζοντας σεβασμό «στο δικαίωμα του συριακού λαού να καθορίσει την τύχη του». Πολλές φορές αναφέρθηκε στην Συριακή Συνταγματική Επιτροπή με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πλαίσιο της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς για την έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή, ο Λαβρόφ θύμισε πως η αποσταθεροποίηση της χώρας ξεκίνησε μετά την επέμβαση της Δύσης το 2011 και όχι επί κυβέρνησης του πρώην προέδρου Μουαμάρ Καντάφι. Απηύθυνε πάντως έκκληση στις εμπόλεμες πλευρές της Λιβύης για «άμεση εκεχειρία».

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, λίγο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, συνοδευόμενος από την εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, συναντήθηκε με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ, ο οποίος ευχαρίστησε τη Μόσχα για την υποστήριξή της στη χώρα του εκφράζοντας παράλληλα ζωηρό ενδιαφέρον για τη ρωσική συνδρομή και βοήθεια σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των σκληρών δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

Την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ που είναι μεταξύ των υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων που μετέβη στη Δαμασκό τόνισε πως θα συνεχιστεί το ρωσο-συριακό σχέδιο ανοικοδόμησης στο πλαίσιο “οδικού χάρτη” που αναφέρεται σε ποικίλα σχέδια συνεργασίας συμπεριλαμβανομένου του τομέα της Ενέργειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα