ΑΘΗΝΑ
05:55
|
03.05.2024
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε ολόκληρη τη Λευκορωσία για 4ο συνεχόμενο σαββατοκύριακο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι δυνάμεις ασφαλείας στη Λευκορωσία συνέλαβαν δεκάδες διαδηλωτές, που κατέκλυσαν την Κυριακή τα περίχωρα της προεδρικής κατοικίας στο Μινσκ, απαιτώντας από τον πρόεδρο Λουκασένκο να παραιτηθεί.

Σχεδόν έναν μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου που κέρδισε ο Λουκασένκο με συντριπτική πλειοψηφία και οι οποίες σύμφωνα με την αντιπολίτευση ήταν νοθευμένες, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πορεύθηκαν στους δρόμους του Μινσκ, πολλοί στα ερυθρόλευκα χρώματα της αντιπολίτευσης φωνάζοντας «Φύγε!».

Οι Αρχές είχαν τοποθετήσει συρματοπλέγματα στους δρόμους και ανέπτυξαν οχήματα του στρατού, βαν και κανόνια νερού προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι συνελήφθησαν, δήλωσε η κυβέρνηση σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ενώ η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Spring-96 ανέφερε ότι ο αριθμός των συλληφθέντων ξεπερνά τους 200.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως αυτή τη φορά η βία δεν ήταν τόσο εκτεταμένη και τυφλή όπως στις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε, πως είδε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας με κράνη και άνδρες με πολιτικά να συλλαμβάνουν τουλάχιστον είκοσι διαδηλωτές κοντά στην κατοικία του προέδρου Λουκασένκο, και να χτυπούν και να κλωτσούν έναν άλλο άνδρα που βρισκόταν στο οδόστρωμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιούρι Καράγεφ υπεραμύνθηκε των ενεργειών των δυνάμεων ασφαλείας.

«Μιλάνε για βαναυσότητα της λευκορωσικής αστυνομίας, και θέλω να πω το εξής: πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν πιο ανθρώπινοι, συγκρατημένοι και ψύχραιμοι αστυνομικοί», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Πηγές: RT, Reuters

Φωτογραφία: © Sputnik / Viktor Tolochko

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα