ΑΘΗΝΑ
14:01
|
08.07.2024
Ξεκίνησε σήμερα, με προβλήματα και κενοφανείς δικαστικές συνθήκες, η τελική φάση της ακροαματικής διαδικασίας για την έκδοση ή μη του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο δικαστήριο Ολντ Μπέιλι του Λονδίνου ξεκίνησε σήμερα η τελική φάση της ακροαματικής διαδικασίας για την έκδοση ή μη του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 175 ετών γιατί έπραξε το καθήκον του, ως δημοσιογράφος και εκδότης, και έφερε στο φως τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Aμερικάνοι στο Ιράκ. 

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, που κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς του Λονδίνου τους τελευταίους 16 μήνες, και το μεγαλύτερο διάστημα σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης, έφτασε στο δικαστήριο εμφανώς αδυνατισμένος, αλλά περιποιημένος, και αφού μόλις είχε επανα-συλληφθεί, για δεύτερο αίτημα έκδοσής του, και πάλι από τις ΗΠΑ. Το δεύτερο αυτό ένταλμα καταργεί το προηγούμενο και αποπειράται να προσθέσει στο κατηγορητήριο ποινικά αδικήματα που αφ’ εαυτά επιτρέπουν την έκδοση του Ασάνζ. Η πρώτη ερώτηση της δικαστού, Βανέσα Μπαράιτσερ, προς τον Ασάνζ, όταν εκείνος πήρε τη θέση του στο γυάλινο κλωβό, ήταν εάν επιθυμεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ, με βάση το νέο αίτημα – η απάντησή του ήταν, φυσικά, αρνητική. 

Η υπεράσπιση διεκδίκησε, κατ’ αρχήν, την απόρριψη του νέου αιτήματος, με την λογική ότι ήδη η ακροαματική διαδικασία για το πρώτο έχει προχωρήσει και μπει σε τελική φάση και, παράλληλα, ο τρόπος με τον οποιο εκδόθηκε το νέο ένταλμα και αίτημα, εν μέσω πανδημίας και λοκ ντάουν, τον Ιούνιο, όπως και η απουσία επαφής τους με τον πελάτη τους, δημιουργούσε μη αποδεκτές συνθήκες, συνθήκες αδικίας και όχι απόδοσης δικαίου. Παρά ταύτα η δικαστής αποδέχθηκε το νέο αίτημα. 

Ακολούθως, η υπεράσπιση διεκδίκησε αναβολή της διαδικασίας μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, ώστε να μπορέσει να προετοιμαστεί για να απαντήσει στα νέα στοιχεία του κατηγορητηρίου, τονίζοντας ότι, μέχρι το πρωί της Δευτέρας και την εκ νέου έναρξη της διαδικασίας δεν είχαν δει τον πελάτη τους επί εξάμηνο. Η δικαστής ρώτησε αν είχαν επικοινωνήσει με τον Τζούλιαν Ασάνζ τηλεφωνικά, και η υπεράσπιση απάντησε ότι αυτό συνέβη δύο (2) φορές, και σε συνθήκες που δεν επέτρεπαν δικηγορικό απόρρητο, αφού ο Τζούλιαν Ασάνζ μιλούσε από το κοινό τηλέφωνο, με κερματοδέκτη, της φυλακής. Η δικαστής θεώρησε και πάλι επαρκή την επικοινωνία αυτή, μαζί με την μία ώρα που τον είδαν σήμερα, και διέταξε να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία, με τους μάρτυρες υπεράσπισης. 

Παρ’ ότι ο πρώτος μάρτυρας, καθηγητής Δημοσιογραφίας και παλαίμαχος μάχιμος δημοσιογράφος, Μαρκ Φέλντστην, ήταν έτοιμος να καταθέσει – δια τηλεδιάσκεψης- όλο το σύστημα μετάδοσης κατάρρευσε, μην επιτρέποντας την κανονική διεξαγωγή της διαδικασίας. Η κατάθεση θα συνεχιστεί αύριο, και θα διαρκέσει το ανώτατο 30 λεπτά, χρόνο που αποφάσισε να διαθέσει σε κάθε μάρτυρα η δικαστής, μετά από αίτημα των εκπροσώπων των ΗΠΑ, που μάλιστα αρχικώς ζήτησαν την εξαίρεση των μαρτύρων υπεράσπισης ως «μη ειδικών». 

Αξίζει να αναφερθεί ότι χρειάστηκε ειδική παρέμβαση ώστε να επιτραπεί στους μάρτυρες υπεράσπισης να παρακολουθήσουν τη δίκη  – η τελική απόφαση της δικαστού επ΄αυτού θα ανακοινωθεί αύριο. Ακόμη, πάνω από 40 ΜΚΟ και οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκλείστηκαν σήμερα το πρωί και δεν τους επετράπη να παρακολουθήσουν τη διαδικασία, παρ ότι αρχικά είχαν πάρει έγκριση. Η είσοδος ή η τηλε-παρακολούθηση δεν επετράπη και στον αρχισυντάκτη των Wikileaks, Κρίστιν Χράφνσον, ούτε στον διάσημο δημοσιογράφο Τζων Πίλτζερ. Η δικαστής αποφάσισε ότι δεν δικαιούνται άλλοι πλην των δημοσιογράφων που εκπροσωπούν συγκεκριμένα Μέσα να καλύψουν ή παρακολουθήσουν τη δίκη. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας έξω από το δικαστήριο παρέμεναν συγκεντρωμένοι ακτιβιστές και πολίτες που αγωνίζονται για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ. Στο δικαστήριο παραβρίσκονταν ο πατέρας του Τζούλιαν Ασάνζ, Τζον Σίπτον και η σύντροφός του και μητέρα των δύο παιδιών του, Στέλλα Μόρις, ενώ έξω από την αίθουσα έδωσε το παρών και η διάσημη σχεδιάστρια μόδας, ντέημ Βίβιαν Γουέστγουντ. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα