ΑΘΗΝΑ
02:47
|
08.05.2024
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε 31 ανώτερους αξιωματούχους της Λευκορωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε 31 ανώτερους αξιωματούχους της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ανέφεραν τρεις διπλωμάτες της ΕΕ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ως απάντηση σε εκλογές της 9ης Αυγούστου που η Δύση λέει ότι ήταν νοθευμένη.

Σχεδόν ένα μήνα σε μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Αυγούστου, στον οποίο ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο ισχυρίστηκε πως επικράτησε με συντριπτικό ποσοστό, η ΕΕ διατείνεται πως στοχεύει να τιμωρήσει την κυβερνητική καταστολή έναντι των διαδηλωτών και να υποστηρίξει τις εκκλήσεις για νέες εκλογές.

«Αρχικά συμφωνήσαμε σε 14 ονόματα, αλλά πολλά κράτη θεώρησαν ότι δεν ήταν αρκετό. Έχουμε πλέον επιτύχει συναίνεση για άλλους 17», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. «Αυτοί είναι ανώτεροι αξιωματούχοι υπεύθυνοι για τις εκλογές, για τη βία και για την καταστολή».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν την ευρεία πολιτική τους έγκριση για τις κυρώσεις – απαγορεύσεις ταξιδιού της ΕΕ και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων – σε συνάντηση στο Βερολίνο στα τέλη του περασμένου μήνα, αλλά δεν αποφάσισαν ποιόν συγκεκριμένα θα αφορούν.

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία επέβαλαν τις δικές τους κυρώσεις στους αξιωματούχους της Λευκορωσίας στα τέλη Αυγούστου. Σε αντίθεση με τις λίστες της Βαλτικής, ο Λουκασένκο δεν θα τιμωρείται. Η Γερμανία, η οποία κατέχει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, θέλει περισσότερο χρόνο για διάλογο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο προσθήκης του ονόματος του προέδρου σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα