ΑΘΗΝΑ
01:12
|
24.04.2024
Κλείδωσε η ημερομηνία για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Κλείδωσε” η ημερομηνία για τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στις 10 Σεπτεμβρίου, στην Κορσική, όπου θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας ώστε το προσεχές διάστημα να πέσουν και οι υπογραφές από τους δύο ηγέτες.

Πέρα από τη συνεργασία των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο στο τραπέζι θα τεθεί και η αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών (μεταχειρισμένων και καινούριων) Rafale, αλλά και άλλου αμυντικού εξοπλισμού από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», η Ελλάδα θα προχωρήσει επίσης και στην παραγγελία τεσσάρων φρεγατών, αντί δύο που ήταν το αρχικό σχέδιο και είχε παγώσει τον περασμένο Ιούλιο.

Εκτός από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν, μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται να φτάσει στην περιοχή και το γαλλικό αεροπλανοφόρο De Gaulle, ενώ ενδέχεται να πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και η Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ.  

Παράλληλα, στο τέλος της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει από την Θεσσαλονίκη το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα ενισχυθούν σε προσωπικό με την πρόσληψη 5 χιλιάδων ΕΠΟΠ, ενώ σχεδιάζεται παράλληλα και η αναβάθμιση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας με ενίσχυση σε οπλικά συστήματα και εφόδια.

«Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, MED 7, που θα διεξαχθεί στην Κορσική, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας. Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμμανουέλ Μακρόν”, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο “Ο κ. Μισέλ πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου 2020”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα