ΑΘΗΝΑ
20:57
|
15.05.2024
Αιτία των διαδηλώσεων δεν είναι άλλη από διαφήμιση σαμπουάν που αναπαράγει ρατσιστικά στερεότυπα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες διαδηλωτές υπό την ηγεσία του μαρξιστικού κόμματος Μαχητές για την Οικονομική Ελευθερία (EFF) συγκεντρώθηκαν έξω από τα καταστήματα της αλυσίδας φαρμακείων Clicks ζητώντας το κλείσιμο των καταστημάτων για μια εβδομάδα τουλάχιστον.

Αιτία των διαδηλώσεων δεν είναι άλλη από διαφήμιση σαμπουάν που εμφανίζει τα μαύρα μαλλιά των μαύρων γυναικών ως «φθαρμένα και αφύσικα» ενώ τα λευκά των αντίστοιχων λευκών ως «κανονικά και όμορφα», αναπαράγοντας ρατσιστικά στερεότυπα περί μαύρης ασχήμιας και λευκής ομορφιάς.

Αν και η αλυσίδα έσπευσε να αποσύρει την διαφήμιση την Παρασκευή ζητώντας συγνώμη από τους πελάτες, χθές Δευτέρα είχαν προγραμματιστεί διαδηλώσεις έξω από δεκάδες φαρμακεία, με τους EFF να προτρέπουν σε συλαλλητήρια και καθιστικές διαμαρτυρίες έξω από από τα φαρμακευτικά καταστήματα της εταιρίας ανά την επικράτεια. Αρκετά καταστήματα παρέμειναν κλειστά ενώ σε μερικές περιπτώσεις σημειώθηκαν φθορές.

«Οι λευκοί μας προσβάλλουν και μετά ζητούν συγγνώμη, πιστεύουν ότι αυτό είναι το τέλος. Δεν θα δεχτούμε πλέον συγγνώμη που δεν συνοδεύεται από δικαιοσύνη», είπε σε διαδήλωση έξω από κατάστημα στο Πολοκουάνε ο αρχηγός του κόμματος Τζούλιους Μαλέμα απευθυνόμενος σε διαδηλωτές και υποστηρικτές του.

Ο υπουργός οικονομικών έσπευσε να χαρακτηρίσει το μικρό αλλά δραστήριο -κοινοβουλευτικά και ακτιβιστικά- κομμουνιστικό κόμμα ως «Μπακουνικούς», τονίζοντας πως είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή περιουσιών. Ωστόσο σε ανακοίνωσή τους οι EFF δήλωσαν πως οι διαδηλώσεις που συμμετείχαν ήταν ειρηνικές και αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με δολιοφθορές.

Πηγές: The Guardian, Al Jazzera, Facebook

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα