ΑΘΗΝΑ
11:08
|
20.04.2024

Με μία λιτή επιστολή η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας, Ανκ Βίζελβελντ ενημέρωσε απόψε το κοινοβούλιο πως θα καταβληθούν αποζημιώσεις (αδιευκρίνιστου ποσού) στον Ιρακινό πολίτη, Μπασίμ […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με μία λιτή επιστολή η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας, Ανκ Βίζελβελντ ενημέρωσε απόψε το κοινοβούλιο πως θα καταβληθούν αποζημιώσεις (αδιευκρίνιστου ποσού) στον Ιρακινό πολίτη, Μπασίμ Ράτζο, επειδή στις 21 Σεπτεμβρίου 2015 ολλανδικά μαχητικά F-16 που συμμετείχαν σε βομβαρδισμό θέσεων των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» πέρασαν το σπίτι του θύματος στη Μοσούλη του Ιράκ για κρησφύγετο της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Ράτζο έχασε στην επιδρομή της 21ης Σεπτέμβρη σχεδόν τα πάντα: τη γυναίκα του, την κόρη του, τον αδελφό του και έναν ξάδελφο. Έχασε και το σπίτι του καθώς όλα ισοπεδώθηκαν από τις βόμβες των… ιπτάμενων Ολλανδών.

Ωστόσο, η υπουργός όπως εξήγησε στην επιστολή της, δεν αποφάσισε την καταβολή αποζημιώσεων επειδή τα ολλανδικά αεροπλάνα έσφαλαν βομβαρδίζοντας το σπίτι του Ιρακινού πολίτη. Αποφάσισε την καταβολή αποζημίωσης για «τα τεράστια, ανθρώπινα δεινά που υπέστη και για τις υλικές ζημιές που αντιμετώπισε ως αποτέλεσμα της χρήσης όπλου».

Ανάλογη διευκρίνιση έκανε και η Ολλανδέζα δικηγόρος που ανέλαβε την υπόθεση για λογαριασμό του Ιρακινού πολίτη που σήμερα ζει στην Ερμπίλ στο βόρειο Ιράκ. Η αποζημίωση, είπε, δεν σημαίνει αυτομάτως πως το ολλανδικό κράτος παραδέχεται την ευθύνη. Ούτε πως το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας παραδέχεται την εσφαλμένη χρήση βίας. Γιατί; Επειδή και οι δύο πλευρές θεωρούν πως δεν υπήρξαν ενδείξεις πως ήταν ανακριβείς ή έσφαλμένες οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Πίσω από τα νομικίστικα τερτίπια των Ολλανδών αναγνωρίζει κανείς τον απώτερο στόχο: Αφενός, να αποτραπεί η διεκδίκηση περαιτέρω αποζημίωσης και αφετέρου να συνεχιστεί «άσπιλη και αμόλυντη» η συμμετοχή της ολλανδικής πολεμικής αεροπορίας σε ξένες επεμβάσεις με κάθε λογής προσχήματα και ολέθριες, ενίοτε, επιπτώσεις…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα