ΑΘΗΝΑ
06:38
|
27.04.2024

Τα αντι-τραμπικά δημοσιεύματα και βιβλία πληθαίνουν στη χειρότερη δυνατή χρονική στιγμή για την εκστρατεία επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο καθώς σε λιγότερο από […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα αντι-τραμπικά δημοσιεύματα και βιβλία πληθαίνουν στη χειρότερη δυνατή χρονική στιγμή για την εκστρατεία επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο καθώς σε λιγότερο από 60 ημέρες οι Αμερικανοί πολίτες προσέρχονται στις κάλπες.

Από το πρόσφατο δημοσίευμα του Τζέφρι Γκόλντμπεργκ στο περιοδικό “Ατλάντικ” (Atlantic) όπου ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε να αποκαλεί “χαμένους” και “ηλίθιους” τους πεσόντες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο νέο βιβλίο του πρώην δικηγόρου και ανθρώπου του Αμερικανού προέδρου για όλες τις δουλειές Μάικλ Κοέν με τίτλο: “Άπιστος, μια βιογραφία”. Ένα βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα και γράφτηκε μέσα στη φυλακή όταν ο Κοέν κρίθηκε ένοχος για μια σειρά αδικημάτων, όπως φοροδιαφυγή, ψευδή κατάθεση ενώπιον του Κογκρέσου και για εμπλοκή σε δωροδοκίες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μάικλ Κοέν εστιάζει στη ρατσιστική πλευρά του πρώην αφεντικού του, στα υποτιμητικά του σχόλια για ηγέτες όπως ο Νέλσον Μαντέλα αλλά και για τους ισπανόφωνους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι ο Κοέν ψεύδεται. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι δήλωσε σχετικά: “Ο Κοέν είναι ένας επαίσχυντος κατάδικος, ένας δικηγόρος που έχει αποπεμφθεί από τον δικηγορικό σύλλογο. Ένας άνθρωπος που είπε ψέματα ενώπιον του Κογκρέσου. Έχει απολέσει την αξιοπιστία του και δεν προκαλεί καμία έκπληξη αυτή η τελευταία του προσπάθεια να αποκομίσει κέρδη μέσα από ψέματα”.

Αντίτυπα του επίμαχου βιβλίου κατάφεραν να αποκτήσουν η εφημερίδα “Ουάσινγκτον Ποστ” (Washington Post), το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press και το αμερικανικό CNN. Στα αποσπάσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο Κοέν υποστηρίζει ότι ο Τραμπ είναι “ένοχος για τα ίδια αδικήματα που οδήγησαν τον ίδιο ενώπιον της δικαιοσύνης και στη φυλακή”. Αποκαλεί το πρώην αφεντικό του “απατεώνα, ψεύτη, ρατσιστή, μετρ της χειραγώγησης αλλά και έναν άνθρωπο με τη νοοτροπία αρχιμαφιόζου”.  

Υποτιμά όλους τους μαύρους – Οι επιθέσεις σε Μαντέλα και Ομπάμα

Ο Κοέν γράφει στο βιβλίο ότι “κατά κανόνα ο Τραμπ υποτιμούσε και είχε κακή άποψη για όλους τους μαύρους, για τη μουσική τους, για τον πολιτισμό και για την πολιτική”. Σύμφωνα με τον πρώην δικηγόρο ο Τραμπ θεωρούσε “μη ηγέτη” τον εκλιπόντα πρώτο μαύρο πρόεδρο της Νότιας Αφρικής και αγωνιστή κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ , Νέλσον Μαντέλα. «Πες μου μια χώρα της οποίας ηγείται μαύρος και δεν είναι σκατά», φέρεται να είπε ο Τραμπ σύμφωνα με τον Κοέν. Το “Ίδρυμα Μαντέλα” αντέδρασε με την εξής τοποθέτηση: “Δεν πιστεύουμε ότι ηγέτες που συμπεριφέρονται σαν τον κ. Τραμπ είναι σε θέση να εκφέρουν αξιόπιστο λόγο και άποψη για το έργο και τη ζωή του Μαντίμπα”.  

Ο Κοέν εμφανίζει τον Αμερικανό πρόεδρο εμμονικό με τον προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο, Μπαράκ Ομπάμα. Το βιβλίο του περιγράφει τον Τραμπ να έχει προσλάβει “έναν ψεύτικο Ομπάμα και να καταγράφει σε βίντεο τον ίδιο να μειώνει μέσα από ένα τελετουργικό τον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο και έπειτα να τον απολύει, μία φαντασίωση που είναι δύσκολο κανείς να συλλάβει πως ένας ενήλικας θα ξόδευε μεγάλα χρηματικά ποσά για να την πραγματοποιήσει”

Για τους Ισπανόφωνους ψηφοφόρους

“Δεν θα καταφέρω ποτέ να αποσπάσω τις ψήφους των Ισπανόφωνων”, φέρεται να είπε κάποια στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με τον Κοέν και πρόσθεσε: “Σαν τους μαύρους είναι πολύ ανόητοι για να ψηφίσουν υπέρ του Τραμπ. Δεν είναι άνθρωποί μου”. Να σημειωθεί ότι σε συγκέντρωση στο Νέο Μεξικό το 2019 ο Τραμπ είχε πει: “Κανείς δεν αγαπά τους Ισπανόφωνους περισσότερο από μένα”.

Οι απόψεις του για τον Πούτιν

Το βιβλίο εμφανίζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να θαυμάζει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Κι αυτό γιατί “κατάφερε να έχει τον έλεγχο ενός ολόκληρου έθνους και να το διοικεί σαν να η προσωπική του εταιρεία – κάτι σαν τον Όμιλο Τραμπ”, γράφει ο καταδικασθείς Μάικλ Κοέν, ο οποίος, ωστόσο, διατείνεται ότι η προεκλογική εκστρατεία και η ομάδα του πρώην αφεντικού του ήταν “τόσο χαοτική και ανίκανη για να συνωμοτήσει στα αλήθεια με τη ρωσική ηγεσία”.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα