ΑΘΗΝΑ
07:50
|
05.05.2024
Οι κοινότητες Kichwa διεκδίκησαν αποζημιώσεις από την κυβέρνηση και τις εταιρείες πετρελαίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κοινότητα Kichwa έκλεισε το χωριό της κοντά στον ποταμό Coca, στο τροπικό δάσος του βόρειου Αμαζονίου του Εκουαδόρ, για να προστατευτεί από τον κορονοϊό, και σχεδίαζαν να ζήσουν από το ψάρεμα και ό, τι τροφή μπορούσαν να καλλιεργήσουν.

Αλλά αγωγοί πετρελαίου διέρρευσαν χιλιάδες βαρέλια αργού στο ποτάμι, μολύνοντας το νερό, δήλωσε ο Carlos Jipa, ηγέτης της αυτόχθονης κοινότητας.

Το κατώτερο δικαστήριο αποφάσισε αρνητικά στην αγωγή των 105 κοινοτήτων Kichwa που πλήττονται από τη διαρροή, με την οποία ζητούσαν αποζημιώσεις από την κυβέρνηση του Ισημερινού και τις υπεύθυνες εταιρείες πετρελαίου.

Οι περισσότεροι από 27.000 αυτόχθονες που ζουν κατά μήκος των ποταμών Coca και Napo δεν μπορούν πλέον να καλλιεργήσουν ή να ψαρεύουν στη δική τους επικράτεια λόγω του πετρελαίου στο νερό, είπε ο Jipa.

Η πρόσφατη πετρελαιοκηλίδα, την οποία οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι ήταν η μεγαλύτερη στον Ισημερινό εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, ξεκίνησε όταν μια κατολίσθηση έσπασε δύο αγωγούς πετρελαίου.

Η αγωγή που κατατέθηκε από την FCUNAE, άλλες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους θιγόμενους κατοίκους ανέφερε ότι η Petroecuador, η OCP και τα υπουργεία περιβάλλοντος και ενέργειας είχαν παραβιάσει τα συνταγματικά δικαιώματα των αυτόχθονων ανθρώπων και τα δικαιώματα της φύσης, και ότι οι αρχές δεν είχαν κάνει αρκετά για να καθαρίσουν τη διαρροή ή να βοηθήσουν τους τοπικούς πληθυσμούς.

Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να περπατούν έως και 4 χιλιόμετρα (2,5 μίλια) μέσω της ζούγκλας για να βρουν μικρότερα ρυάκια για να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, είπε ο Jipa.

Ο δικαστής απέρριψε την αγωγή, λέγοντας ότι το δικαστήριό του – το οποίο επεξεργάζεται παραβιάσεις συνταγματικών δικαιωμάτων – ήταν ο λανθασμένος νομικός χώρος. Είπε στους ενάγοντες να δοκιμάσουν διοικητικές ή ποινικές οδούς.

Μετά την ετυμηγορία, η δικηγόρος των ενάγων, Lina Maria Espinosa, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου “απαράδεκτη” και είπε ότι οι κοινότητες σχεδίαζαν να ασκήσουν έφεση.

Μικρές και μεσαίες πετρελαιοκηλίδες στον Αμαζόνιο είναι συνηθισμένο φαινόμενο, δήλωσε η Kelly Swing, διευθύντρια και ιδρυτής του Σταθμού Βιοποικιλότητας Tiputini στο Εθνικό Πάρκο Yasuni.

Ακόμη και οι καλύτερες μέθοδοι καθαρισμού με την τελευταία τεχνολογία θα αφήσουν υπολείμματα τοξικών ελαίων σε χώμα και νερό, πρόσθεσε.

Ο Jipa, ο οποίος έχει δει τρεις μεγάλες πετρελαιοκηλίδες κοντά στο σπίτι του στη ζωή του, είπε ότι η κοινότητά του ζει συνεχώς με τις συνέπειες της ώθησης της βιομηχανίας πετρελαίου στον Αμαζόνιο.

“Είχαμε μόλις ανακάμψει από την τελευταία διαρροή και πάλι χτυπήσαμε με μίαν άλλη”, είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα