Ο μικρός εκδοτικός οίκος “Μονστρογκράφ” (Monstrograph ) της Γαλλίας δεν περίμενε ούτε στα πιο τρελά του όνειρα ότι κρατούσε στα χέρια του ένα μικρό διαμάντι, όταν αποφάσισε να τυπώσει και να εκδώσει το δοκίμιο “Εγώ τους Άντρες, τους Σιχαίνομαι” της Πολίν Αρμάνζ. Έχει, όμως, κάθε λόγο να “ευγνωμονεί” τον κύριο Ραλφ Ζουρμελί, ειδικό σύμβουλο στο υπουργείο Ισότητας των Φύλων, ο οποίος εισηγήθηκε την απαγόρευση του δοκιμίου με την κατηγορία της “υποκίνησης μίσους λόγω φύλου”.
Η βασική αναζήτηση της συγγραφέα είναι εάν οι γυναίκες “έχουν λόγους να μισούν τους άντρες” κι αν “αυτός ο θυμός προς το ανδρικό φύλο είναι απελευθερωτικός και ευχάριστος όταν κι εφόσον επιτραπεί στις γυναίκες να τον εξωτερικεύσουν”. Ο οίκος Monstrograph παρουσίασε το βιβλίο ως ένα “φεμινιστικό, αιρετικό” σύγγραμμα, το οποίο “υπερασπίζεται τον ψευδοόρο μισανδρισμό και προωθεί τη γυναικεία αλληλεγγύη”.
Ο ειδικός σύμβουλος Ζουρμελί διέπραξε ένα παιδαριώδες λάθος. Έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα (email) με τις ενστάσεις και τις απειλές του στον εκδοτικό οίκο. Άγνωστο πώς, αλλά όπως πάντα το γραπτό μήνυμα βρέθηκε στην κατοχή μιας ιστοσελίδας, εν προκειμένω της Μίντιαπαρτ (Mediapart), και στη συνέχεια στη δημοσιότητα.
Στο μήνυμα ο κυβερνητικός ειδικός σύμβουλος της κυβέρνησης Μακρόν υπενθυμίζει στον μικρό εκδοτικό οίκο ότι η υποκίνηση μίσους λόγω φύλου είναι ποινικό αδίκημα και επομένως “φλερτάρουν” με την προοπτική της επίσης απαγγελίας κατηγοριών και της οδήγησής τους στα δικαστήρια.
Σάλος στη Γαλλία, συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Υπουργείο έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του και να εξηγήσει ότι οι απειλές προς τον εκδοτικό οίκο εκφράζουν μια “προσωπική πρωτοβουλία του συμβούλου, απολύτως ανεξάρτητες από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και του υπουργείου”. Ο κύριος Ζουρμελί δεν πτοήθηκε. Δήλωσε στην ιστοσελίδα που έδωσε στη δημοσιότητα την ηλεκτρονική απειλή του πως αν προχωρήσει στην έκδοση και πώληση του βιβλίου, τότε ο εκδότης “θα είναι άμεσα υπεύθυνος και συνεργός του ποινικού αδικήματος που διαπράττετε σε βάρος των αντρών”.
“Ναι, ο τίτλος είναι προβοκατόρικος”, ήταν η απάντηση του μικρού εκδοτικού της Γαλλίας. “Ωστόσο, σε καμία περίπτωση το βιβλίο δεν υποκινεί ή παρακινεί κάποιον στο μίσος προς το αντρικό φύλο. Ο στόχος του δοκιμίου είναι πολύ μετρημένος. Είμαι μια πρόσκληση προς το γυναικείο πληθυσμό να αντιμετωπίσει και να συναλλαχθεί σε μια άλλη βάση με τους άνδρες. Η συγγραφέας δεν μισεί τους άντρες, ούτε προτρέπει τις αναγνώστριες να στραφούν εναντίον τους”.
Η συγγραφέας είναι 25 ετών, ακτιβίστρια από τη Λιλ της βόρειας Γαλλίας. Χαρακτηρίζει το βιβλίο της μια πρόσκληση να δουν οι γυναίκες τη δική τους υπόσταση αλλιώς, μακριά από τα αβάσιμα στερεότυπα των αντρών που διαιωνίζονται, να σκεφτούν έστω και μια φορά ότι “είσαι καλύτερα μόνη από το να ανήκεις σε μια κακή παρέα”. Για την παρέμβαση του ειδικού συμβούλου της κυβέρνησης η Αρμάνζ έχει μία απάντηση: “Αν μη τι άλλο είναι προβληματική. Ένας αξιωματούχος του κράτους, ο οποίος ανακάλυψε μια κρίση εξουσίας σε ένα βιβλίο 80 σελίδων που αρχικά εκδόθηκε σε 400 αντίτυπα”.
Τα 400 αντίτυπα έγιναν 2.500 σε μόλις δύο εβδομάδες χάρη στον κύριο Ζουρμελί. Και ήδη ένας μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί, μυρίστηκε το κέρδος και θέλει να αγοράσει τα δικαιώματα του τίτλου.
Πηγή: The Guardian