ΑΘΗΝΑ
05:37
|
24.04.2024
Έξι, συνολικά, κρούσματα κορονοϊού έχουν εντοπιστεί σε δομές στο Σχιστό, τη Μαλακάσα και τον Ελαιώνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έξι, συνολικά, κρούσματα κορονοϊού έχουν εντοπιστεί στο Σχιστό, τη Μαλακάσα και τον Ελαιώνα, δομές που έχουν τεθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό από χτες με κοινή απόφαση των υπουργών Μετανάστευσης & Ασύλου, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, στο Σχιστό εντοπίστηκαν τρία κρούσματα, στη Μαλακάσα δύο και στον Ελαιώνα ένα, ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων συνεχίζεται.

Ο υγειονομικός αποκλεισμός στις τρεις δομές ισχύει μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν παρθεί, δικαίωμα εισόδου σε αυτές έχει μόνο το προσωπικό που προσφέρει υπηρεσίες απαραίτητες για την καθημερινότητα της δομής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνονται οι άτυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες ή οι δράσεις συμβουλευτικής (όπως ψυχοκοινωνική υποστήριξη και νομική συμβουλευτική), ενώ όπως διευκρινίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης τα παιδιά από τις δομές αυτές δεν θα πάνε ούτε στα σχολεία, μέχρι την άρση του υγειονομικού αποκλεισμού.

Παράλληλα, την ανησυχία τους για την υγεία και την ασφάλεια των προσφύγων και «την απάνθρωπη αντιμετώπισή τους», ιδίως στην υπερπλήρη Μόρια, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους 22 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Όπως υπενθυμίζουν η δομή της Μόριας που αρχικά ήταν σχεδιασμένη για να μπορεί να υποδεχτεί 2.800 ανθρώπους, φιλοξενεί τώρα παραπάνω από 12.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και 4.000 παιδιά, «σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες συνωστισμού». Ως εκ τούτου, συνεχίζουν, «η ανακοίνωση του υπουργείου ότι η δομή θα μπει σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό ούτε λύνει ούτε απαντάει σε βασικές ανησυχίες για την υγεία των φιλοξενούμενων». Επίσης, χαρακτηρίζουν «αβάσιμη» τη σύνδεση της δημιουργίας κλειστών κέντρων με τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού καθώς «ισοδυναμεί με εργαλειοποίηση της πανδημίας με στόχο την παγίωση της διοικητικής κράτησης και των αυστηρότερων περιορισμών στους αιτούντες άσυλο».

Σχετικά με τον 40χρονο άνδρα που καταγράφηκε ως το πρώτο κρούσμα στη Μόρια, υπογραμμίζουν ότι «η χρόνια έλλειψη μέτρων ένταξης, σε συνδυασμό με περίπλοκα γραφειοκρατικά εμπόδια, οδηγούν πολλούς πρόσφυγες στην Ελλάδα στην ίδια θέση. Αφού αναγκάζονται να φύγουν από τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας, μετά την αναγνώριση του καθεστώτος τους, πολλοί πρόσφυγες καταλήγουν άστεγοι, συχνά σε αθηναϊκές πλατείες, και ως εκ τούτου αναγκάζονται να επιλέξουν να επιστρέψουν σε μέρη, όπως η Μόρια».

Οι οργανώσεις ζητούν τέλος την εφαρμογή ολοκληρωμένης και βιώσιμης πολιτικής ένταξης στην Ελλάδα και ενός ορθολογικού μηχανισμού επιμερισμού των ευθυνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι οργανώσεις Action For Education, Are You Serious, Boat Refugee Foundation, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Διοτίμα, ECHO100PLUS, ΕΛΙΞ, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Help Refugees, HIAS Ελλάδας, International Rescue Committee, Intersos Hellas, Legal Center Lesvos, Lesvos Solidarity, Μέλισσα, Mobile Info Team, Refugee Legal Support, SolidarityNow, Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Terre Des Homme Hellas και Fenix- Humanitarian Legal Aid.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα