ΑΘΗΝΑ
11:53
|
19.04.2024
Ο κίνδυνος της σύγχρονης δουλείας στα ασιατικά κέντρα παραγωγής έχει αυξηθεί και πρόκειται να επιδεινωθεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κίνδυνος της σύγχρονης δουλείας στα ασιατικά κέντρα παραγωγής έχει αυξηθεί και πρόκειται να επιδεινωθεί με τον οικονομικό αντίκτυπο του νέου κορονοϊού, τις αυξημένες παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων και την χαλαρή επιβολή του νόμου, σύμφωνα με έναν νέο παγκόσμιο δείκτη.

“Αυτό που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο ανησυχητική είναι ότι οι σύγχρονοι κίνδυνοι δουλείας αναμένεται να ενταθούν καθώς οι χώρες αντιμετωπίζουν την οικονομική κατάρρευση λόγω της πανδημίας”, δήλωσε η Σόφια Ναζάλγια, αναλυτής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εταιρία Verisk Maplecroft.

“Καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι ωθούνται στον άτυπο τομέα, θα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν πιο εκμεταλλευτικές μορφές εργασίας, μερικές από τις οποίες θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας”, δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation σε σχόλια μέσω email.

Περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στη βιομηχανία ενδυμάτων της Ασίας και οι μειωμένες πωλήσεις έχουν θέσει σε κίνδυνο πολλές θέσεις εργασίας. Οι απολυμένοι εργαζόμενοι είναι πιθανό να στραφούν σε εκμεταλλευτικές θέσεις εργασίας ή να βάλουν τα παιδιά τους να εργαστούν για να αντισταθμίσουν την απώλεια εισοδήματος, λένε οι ειδικοί του κλάδου.

“Οι συνεργάτες μας αναφέρουν περικοπές μισθών σε υπάρχουσες θέσεις εργασίας καθώς και αφαίρεση εγκαταστάσεων όπως οι μεταφορές και καντίνες με επιδοτούμενα τρόφιμα. Όσοι έχουν χάσει δουλειές, δεν μπορούν να βρουν θέσεις εργασίας με συγκρίσιμους μισθούς και παροχές.”

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και τα μέτρα για τη μείωση της εξάπλωσης του COVID-19 έχουν καταστήσει δυσκολότερο για τις εταιρείες να διενεργούν ελέγχους για να διασφαλίσουν ηθικές πρακτικές εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, δήλωσε ο δείκτης δουλείας, ο οποίος στοχεύει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να εντοπίσουν τον κίνδυνο.

“Ο κίνδυνος φήμης για τις μάρκες λόγω της σύνδεσης με τη σύγχρονη δουλεία είναι … τώρα υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία χρόνια”, δήλωσε η Nazalya.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα