ΑΘΗΝΑ
22:25
|
18.05.2024

Ο πρόεδρος της Ζάμπιας, Έντγκαρ Λούνγκου, συμμετέχει στο πένθος της χώρας για τον θάνατο ενός ψαριού που ζούσε σε μια λίμνη στο δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ζάμπιας, Έντγκαρ Λούνγκου, συμμετέχει στο πένθος της χώρας για τον θάνατο ενός ψαριού που ζούσε σε μια λίμνη στο δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της αφρικανικής χώρας. Οι σπουδαστές του Πανεπιστημίου Κόπερμπελτ (CBU) κρατώντας κεριά, αποχαιρέτησαν και τίμησαν τον μεγάλο κυπρίνο με μια πορεία γύρω από την πανεπιστημιούπολη. Το όνομα του νεκρού ψαριού ήταν “Μαφίσι” (Mafishi) και σήμερα είναι το πιο δημοφιλές χάσταγκ στο Twitter της Ζάμπιας.

Εδώ και δύο δεκαετίες οι σπουδαστές του CBU πίστευαν ότι ο “Μαφίσι” ήταν το γούρι τους στις εξεταστικές περιόδους. “Μαφίσι”  σημαίνει “μεγάλο ψάρι” στην τοπική διάλεκτο Μπεμπά. Το ψάρι πιστεύεται πως ήταν τουλάχιστον 22 ετών και πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του μέσα στη λίμνη της πανεπιστημιούπολης. Τα αίτια του θανάτου του ακόμα διερευνώνται, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της φοιτητικής ένωσης του Πανεπιστημίου Κόπερμπελτ. “Δεν έχει γίνει ακόμα η ταφή του και σκεφτόμαστε να το βαλσαμώσουμε”, δήλωσε στο BBC ο πρόεδρος της φοιτητικής ένωσης.

Ο πρόεδρος της Ζάμπιας απέτισε φόρο τιμής στον “Μαφίσι” με μια ρήση του Μαχάτμα Γκάντι στον λογαριασμό του στο Facebook.  “Το μεγαλείο ενός έθνους και η ηθική του πρόοδος μπορεί να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα”, έγραψε ο Έντγκαρ Λούνγκου και πρόσθεσε “Θα μας λείψεις”.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χακαϊντέ Χιτσιλέμα λέγοντας: “Συμπαραστεκόμαστε στη φοιτητική κοινότητα του CBU για τον θάνατο του εμβληματικού Μαφίσι”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα