ΑΘΗΝΑ
18:25
|
19.04.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται ότι έχει χάσει την υποστήριξη των λευκών μη πτυχιούχων Αμερικανών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με λιγότερους από δύο μήνες έως τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει προβλήματα με την ενεργοποίηση των βασικών υποστηρικτών του, ειδικά των λευκών ψηφοφόρων χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση, που ήταν το κλειδί για τη νίκη του το 2016, σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα του Reuters.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία ερευνών αγοράς, Ipsos, δημοσίευσαν ανάλυση σύμφωνα με την οποία ο Τραμπ έχει χάσει την υποστήριξη μεταξύ των λευκών μη πτυχιούχων, οι οποίοι αποτελούν το 44% του εκλογικού σώματος των ΗΠΑ πριν από τέσσερα χρόνια και ευνόησαν έντονα τους Ρεπουμπλικάνους έναντι της Δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τραμπ είναι ακόμα πιο δημοφιλής σε αυτήν την ομάδα από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, με το 46% να λέει ότι θα ψηφίσει τον Τραμπ, σε σύγκριση με το 34% που υποστηρίζει τον Μπάιντεν. Αλλά το πλεονέκτημά του 12 πόντων τον Αύγουστο είναι κάτω από το προβάδισμα των 21 πόντων τον Μάιο, και πολύ κάτω από το πλεονέκτημα 34 πόντων που είχε έναντι της Κλίντον.

Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό για τον Τραμπ, ωστόσο, είναι ότι η δέσμευση των φιλικά διακείμενων υπέρ του ψηφοφόρων για να προσέλθουν στις κάλπες παρέμεινε σταθερή φέτος, ενώ το ενδιαφέρον αυξήθηκε μεταξύ ομάδων που κλίνουν προς τους Δημοκρατικούς: μειονότητες, γυναίκες, κάτοικοι αστικών κέντρων και προαστίων και άτομα με εισόδημα κάτω του μέσου όρου.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση του Αυγούστου, το 69% των εγγεγραμμένων Αφροαμερικανών ψηφοφόρων και το 61% των εγγεγραμμένων Ισπανόφωνων ψηφοφόρων δήλωσαν ότι ήταν «βέβαιοι» να ψηφίσουν το Νοέμβριο, ποσοστό υψηλότερο κατά 7 και 6 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, από τον Μάιο. Ο αριθμός των αφοσιωμένων ψηφοφόρων αυξήθηκε κατά 5 βαθμούς μεταξύ των γυναικών, των κατοίκων των προαστίων και των αστικών κέντρων και των ατόμων που βγάζουν λιγότερα από 50.000 $ ετησίως.

Η έρευνα εμφανίζει καταγράφει επίσης ένταση της πόλωσης μεταξύ των δύο κυρίαρχων κομμάτων. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων Δημοκρατών που λένε ότι είναι «σίγουροι» να ψηφίσει έχει αυξηθεί κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες σε 79% από το Μάιο έως τον Αύγουστο, ενώ έχει αυξηθεί κατά 1 βαθμό μεταξύ των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικάνων στο 78%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση. Αυτό είναι μια αντιστροφή από τον Αύγουστο του 2016, όταν το 69% των εγγεγραμμένων Δημοκρατών και το 71% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικανών δήλωσαν ότι ήταν σίγουροι ότι θα ψηφίσουν.

Κακά είναι επίσης και από την «λευκή βάση» του Ντόναλντ Τραμπ. Παρά την αύξηση των μειονοτικών πληθυσμών, οι λευκοί εξακολουθούν να κυριαρχούν στο εκλογικό σώμα των ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων το 2016, παρόλο που αποτελούν μόνο το 60% του συνολικού πληθυσμού. Αλλά ακόμη κι αυτοί δεν δείχνουν τόσο ενθουσιασμένοι με την προεδρία Τραμπ.

Σύμφωνα με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Reuters / Ipsos τον Αύγουστο, το 61% των λευκών μη πτυχιούχων πιστεύουν ότι η χώρα κατευθύνεται προς τη λανθασμένη κατεύθυνση και το 53% πιστεύει το ίδιο με την οικονομία των ΗΠΑ. Περισσότερο από το 70% δηλώνουν ότι ανησυχούν για την πανδημία του κορονοϊού και μόνο το 48% εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ ανταποκρίθηκε στην κρίση.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα