ΑΘΗΝΑ
15:43
|
26.04.2024
"Είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τον διάλογο Κύπρου-Τουρκίας", δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας ενώ ανησυχεί για την κατάσταση στην περιοχή, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη το πρωί της Τρίτης (8/9).

“Ανησυχούμε για την κατάσταση στη Μεσόγειο, και όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τη διεξαγωγή  διαλόγου που θα βασίζεται στα αμοιβαία συμφέροντα και στην αναζήτηση λύσεων που θα είναι δίκαιες και θα βασίζονται στο διεθνές δίκαιο”, τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ στην αρχή της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Κύπρου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA NOVOSTI.

“Ανησυχούμε πολύ ότι μια χώρα που βρίσκεται μακριά – οι ΗΠΑ – προσπαθεί να στρέψει τις χώρες που βρίσκονται εδώ τη μία εναντίον της άλλης και, γενικά, που προωθεί τη γραμμή ‘όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας’ και που αναγκάζει όλους τους άλλους να ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή”.

“Στην Ανατολική Μεσόγειο, και στην περιοχή συνολικά, και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή, χρειάζονται εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις για την επίλυση των προβλημάτων”, διευκρίνισε ο Ρώσος υπουργός εκφράζοντας τη λύπη του για τη θέση των ΗΠΑ.

“Η εξεύρεση συμβιβασμών, η εξεύρεση ισορροπίας συμφερόντων είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων σε διαφορετικά μέρη (του κόσμου). Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τους Κύπριους φίλους μας για όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων, της περιφερειακής και της διεθνούς ατζέντας”, ξεκαθάρισε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε επίσης τη θέση της Ρωσίας σχετικά με τον κυπριακό ζήτημα: “Υποστηρίζουμε την εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στον ΟΗΕ, για την επανάληψη και, ελπίζω, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.”

Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Κύπρο πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ αφίχθη στο Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου στις 9:00 το πρωί της Τρίτης, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Στις 09:15 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρασημοφόρησε τον κ. Λαβρόφ με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, ενώ στις 09:30 ξεκίνησαν οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Κύπρου-Ρωσίας.

Στις 11:00 ο ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών και θα έχουν συνομιλίες. Στις 12:20 οι δύο υπουργοί θα υπογράψουν το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για τα έτη 2021-2022, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δηλώσεις των κ.κ. Χριστοδουλίδη και Λαβρόφ προς τα ΜΜΕ αναμένονται στις 12:30 το μεσημέρι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα