Την «στήριξη» της Ιταλίας στην οικονομική, κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία του Λιβάνου πρόσφερε σήμερα στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Βηρυτό ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε. Στα λόγια. Όσον αφορά κάποια ένδειξη έμπρακτης υποστήριξης ο Ιταλός ηγέτης απέφυγε δεσμεύσεις παντός είδους.
Αντιθέτως ήταν πρόθυμος να δώσει «νουθεσίες» και να ασκήσει πιέσεις ανάλογες με αυτές που άσκησαν πρόσφατα και άλλοι Δυτικοί αξιωματούχοι. Όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που επισκέφθηκε δύο φορές σε τέσσερις βδομάδες τη Βηρυτό απαιτώντας συγκεκριμένες «μεταρρυθμίσεις» που θα ωφελήσουν στην τελική τους επικείμενους ξένους δανειστές του ΔΝΤ και μεγάλες εταιρίες (με προτεραιότητα στις γαλλικές).
Ο Κόντε εξέφρασε έτσι την «ελπίδα» πως θα σχηματιστεί «πολύ σύντομα» η νέα κυβέρνηση του Λιβάνου ώστε να ξεκινήσει τη διαδικασία ανοικοδόμησης στο κατεστραμμένο λιμάνι και τις μισές συνοικίες της πρωτεύουσας.
Τις ελπίδες και τις προσδοκίες για «νέα σελίδα» στην ιστορία του Λιβάνου τις μοίρασε μετά τις συναντήσεις που είχε διαδοχικά με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, τον απερχόμενο πρωθυπουργό Χασάν Ντίαμπ. «Ο Λίβανος μπορεί να βασιστεί στην Ιταλία και στο ρόλο της Ρώμης στην ΕΕ και στη διεθνή κοινότητα» είπε με στόμφο.
Το «ποδαρικό» του Κόντε στη Βηρυτό πάντως δεν ήταν ευοίωνο. Λίγη ώρα μετά την επίσκεψή του ξέσπασε φωτιά ανάμεσα στα συντρίμμια και τα ερείπια σε τμήμα του κατεστραμμένου λιμανιού προκαλώντας πανικό στους κατοίκους, που υπέστησαν τραυματική εμπειρία από την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου.