ΑΘΗΝΑ
12:53
|
20.04.2024

Εκατοντάδες χιλιάδες Σουδανοί πλημμυροπαθείς προσπαθούν, ουσιαστικά μόνοι τους, να ξαναστήσουν τη ζωή και τα νοικοκυριά τους έχοντας να αντιμετωπίσουν μία τεράστια «θάλασσα» λάσπης και βρώμικου […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες χιλιάδες Σουδανοί πλημμυροπαθείς προσπαθούν, ουσιαστικά μόνοι τους, να ξαναστήσουν τη ζωή και τα νοικοκυριά τους έχοντας να αντιμετωπίσουν μία τεράστια «θάλασσα» λάσπης και βρώμικου βρόχινου νερού.

Η κρατική βοήθεια αποδεικνύεται ως τώρα ισχνή καθώς η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει ως το τέλος του χρόνου, δεν μετουσιώνεται ως τώρα σε κάτι χειροπιαστό, όπως σκηνές, ρούχα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Κανένας λόγος δεν γίνεται, επί του παρόντος, για κρατικές αποζημιώσεις στους πάνω από 500.000 πλημμυροπαθείς.

Το Σουδάν υπέστη, τον Αύγουστο, τεράστιες καταστροφές από τις ισχυρότατες βροχοπτώσεις, την υπερχείλιση του Νείλου και τις πλημμύρες που ακολούθησαν μέσα στις τελευταίες βδομάδες. Εκτιμάται πως προκάλεσαν τον πνιγμό πολλών δεκάδων ανθρώπων, πάνω από μισό εκατομμύριο πλημμυροπαθείς και καταστροφές σε τουλάχιστον 100.000 κατοικίες.

Η Σουδανή υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης Λίνα αλ Σέικχ μιλώντας σήμερα στο σουδανικό πρακτορείο ειδήσεων, SUNA, επισήμανε πως οι καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων βδομάδων είναι οι χειρότερες από τις πλημμύρες του 1946 και του 1977. Μαζί της συμφώνησε και ο υπουργός Άρδευσης και Υδάτινων Πόρων, Δρ. Γιασίρ Αμπάς, που ανέφερε πως η στάθμη των νερών του Νείλου σε ορισμένα σημεία κατέρριψε ρεκόρ 100 ετών, εκτιμώντας πως μέρος του προβλήματος οφείλεται και στην κλιματική αλλαγή.

Το Σουδανικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας προχώρησε σήμερα στη συγκρότηση «Ανώτατης Επιτροπής» που θα αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης που δημιουργούν οι καταστροφικές πλημμύρες, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, και τις πολιτείες Βόρειο Νταρφούρ και Σενάρ που έχουν πληγεί περισσότερο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα