ΑΘΗΝΑ
01:34
|
25.04.2024

Η απόφαση Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ισραήλ στις 13 Αυγούστου για ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων, δίχως την πρότερη επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος, φαίνεται πως […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η απόφαση Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ισραήλ στις 13 Αυγούστου για ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων, δίχως την πρότερη επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος, φαίνεται πως επιταχύνει εξελίξεις σε αυτή την κατεύθυνση για μία σειρά από αφρικανικές, αραβικές και μουσουλμανικές χώρες.

Πληροφορίες του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου Channel 12 ανέφεραν πως βρίσκεται σήμερα στο Ισραήλ ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος του Τσαντ ο οποίος έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τον Ισραηλινό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μέιρ Μπεν Σαμπάτ με στόχο το άνοιγμα πρεσβείας ή προξενείου στην Ιερουσαλήμ σε έναν χρόνο. Ο υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης, Αμπντελκαρίμ Ντεμπί, που είχε ακολούθως συνάντηση και με τον Ισραηλινό υπουργό Πληροφοριών, Έλι Κόεν, φαίνεται πως διαπραγματεύεται παράλληλα μία ευρύτερη συμφωνία πλήρους ομαλοποίησης των μεταξύ τους σχέσεων, που αποκαταστάθηκαν σε διπλωματικό επίπεδο το 2019.

Οι στενότερες σχέσεις αμφοτέρων χωρών επιβεβαιώθηκαν στην συνάντηση που είχαν στην πρωτεύουσα του Τσαντ,Τζαμένα, στις 20 Ιανουρίου 2019 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της κεντροαφρικανικής μουσουλμανικής χώρας, Ιντρίς Ντεμπί. Οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν, έκτοτε, συμφωνήσει να εντείνουν τη συνεργασία τους με στόχο ένα «ευημερές και ασφαλές μέλλον».

Η είδηση έρχεται στο προσκήνιο λίγες μέρες αφότου ο (Χριστιανός Ευαγγελιστής) πρόεδρος του Μαλάουι (νοτιοανατολική Αφρική) Λάζαρους Τσακουέρα ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να ανοίξει προξενείο ή πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ σε έναν χρόνο. Το Μαλάουι έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ από το 1964, ωστόσο, ως σήμερα δεν είχε πρεσβεία στο Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα