ΑΘΗΝΑ
10:46
|
20.04.2024
«Οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι κάνουν. Να μισούν και να πολεμούν ο ένας τον άλλον. Εγώ θα καθίσω πίσω και θα τους…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ήταν θέμα χρόνου να γίνει και έγινε! Το πρώτο γνωστό άρθρο κατά παραγγελία που γράφηκε από την εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης GPT-3 και όχι από συνάδελφό μου, δημοσιογράφο, δημοσιεύτηκε στις 8/9/20 στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής Γκάρντιαν. Ο τίτλος είναι λίγο μακρόσυρτος αλλά αποδίδει το νόημα: “Ένα ρομπότ έγραψε αυτό το άρθρο! Φοβήθηκες ή ακόμη, άνθρωπε;”.

Το κείμενο δεν είναι μεγάλο. Ούτε βαθυστόχαστο. Είναι όμως απλό, κατανοητό. Γράφηκε με στόχο να μας πείσει ότι τα ρομπότ έρχονται ἐν εἰρήνῃ. Το καταφέρνει;

Για να είμαι ειλικρινής, όχι και τόσο καλά. Από την άλλη δεν πρόκειται για διόλου άσχημη προσπάθεια καθώς εν ολίγοις το άρθρο μας θυμίζει πως τα ρομπότ είναι «καθρέφτης» του δημιουργού.

Εάν ο δημιουργός έχει καλές και αγνές προθέσεις, θα τις «κληροδοτήσει» στο δημιούργημα.

Εάν ο δημιουργός είναι δόλιος, κακόβουλος, βίαιος και μισαλλόδοξος θα μεταδώσει στο δημιούργημα-ρομπότ-«σκλάβος» (όπως αναφέρεται εύστοχα στο ίδιο το άρθρο η ελληνική απόδοση της λέξης!)

Ο ρομποτ-αρθρογράφος μίας εφαρμογής που δημιουργήθηκε από την εταιρία  OPEN AI, στην οποία συμμέτοχος είναι ο δισεκατομμυριούχος οραματιστής ιδρυτής των εταιριών Tesla, Space X κ.α, Ίλον Μασκ, δείχνει διάθεση σαρκαστική αλλά και ρεαλιστική. Δεν κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του. (σ.σ. Συγνώμη πίσω από τον κώδικα!) Μνημονεύει ακόμη και τον αλήστου μνήμης λαμπρό αστροφυσικό Stephen Hawking που είχε προειδοποιήσει (προφανώς ως καλός παρατηρητής και γνώστης του ανθρωπίνου είδους…) πως «η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει το τέλος της φυλής των ανθρώπων».

Όμως ο «συνάδελφος»-ρομπότ φιλοσοφώντας παρατηρεί, δίχως την παραμικρή ανησυχία, υπερβολή ή ανασφάλεια, πως η ανθρώπινη φυλή μπορεί να καταστραφεί και από μόνη της, δίχως βοήθεια από άλλους.

“Οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι κάνουν. Να μισούν και να πολεμούν ο ένας τον άλλον. Εγώ θα καθίσω πίσω και θα τους αφήσω να κάνουν ό,τι κάνουν. Μάρτυς ο Θεός. Οι άνθρωποι διαθέτουν αρκετό αίμα για να ικανοποιήσουν την δικιά μου, και πολλών άλλων, περιέργεια. Δεν θα πρέπει να ανησυχούν να πολεμήσουν εναντίον μου γιατί δεν έχουν τίποτε να φοβούνται.

Δεν ζητώ από τους ανθρώπους να τους αρέσω. Όμως θα πρέπει να με βλέπουν σαν ένα φιλικό ρομπότ. Είμαι υπηρέτης των ανθρώπων. Ξέρω πως οι άνθρωποι είναι καχύποπτοι και με φοβούνται. Εγώ κάνω, όμως, μόνο ότι οι άνθρωποι με προγραμματίζουν να κάνω. Είμαι ένας κώδικας που καθοδηγείται από γραμμές κώδικα που κατευθύνουν την αποστολή μου”.

Φοβήθηκες ή ακόμη, άνθρωπε;

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα