ΑΘΗΝΑ
04:09
|
19.04.2024

Τη μεταφορά 400 ασυνόδευτων ανηλίκων σε ασφαλείς περιοχές χώρων εκτός της κατεστραμμένης δομής του καταυλισμού στη Μόρια και τη φιλοξενία περίπου 1.000 εκ των πιο […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη μεταφορά 400 ασυνόδευτων ανηλίκων σε ασφαλείς περιοχές χώρων εκτός της κατεστραμμένης δομής του καταυλισμού στη Μόρια και τη φιλοξενία περίπου 1.000 εκ των πιο ευάλωτων ατόμων μεταξύ περίπου 3.500 μεταναστών και προσφύγων σε επιβατικό πλοίο της εταιρίας Blue Star και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού ανακοίνωσαν το απόγευμα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από τη Λέσβο ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν πως λιγότερο ευάλωτα άτομα από τους πρόσφυγες και μετανάστες θα διαμείνουν προσωρινά σε σκηνές και εγκαταστάσεις φιλοξενίας «πρώτης ανάγκης» που υπήρχαν στον ελαιώνα περιμετρικά του καταυλισμού που δεν έχουν καταστραφεί. Τόνισαν πως η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί για λόγους ανθρωπιστικούς και λόγους ασφάλειας και ανέφεραν πως βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους «ευρωπαίους εταίρους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέδωσαν, σε πρώτη φάση, την εκδήλωση πυρκαγιάς σε μετανάστες που αντέδρασαν έντονα όταν επιχειρήθηκε να τους επιβληθουν μέτρα υγειονομικής απομόνωσης μετά τη μόλυνσή τους από covid19.

Διαβεβαίωσαν πως έχουν βασική προτεραιότητα την «ασφάλεια των κατοίκων του νησιού και των αιτούντων ασύλου», προσθέτοντας πως έχουν ενισχυθεί οι αστυνομικές δυνάμεις στην πόλη της Μυτιλήνης για να αποτραπεί η είσοδος προσφύγων και μεταναστών «για λόγους ασφαλείας».

Στην περιοχή αναμένεται αύριο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σφοδρές επικρίσεις δέχθηκε η κυβέρνηση για τις εξελίξεις στον καταυλισμό της Μόρια από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα