ΑΘΗΝΑ
17:11
|
25.04.2024
Το ΚΥΤ έχει καεί ολοσχερώς και οι χιλιάδες φιλοξενούμενοι του καταυλισμού βρίσκονται στον δρόμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγάλη φωτιά καίει από τα μεσάνυχτα της Τρίτης τον προσφυγικό καταυλισμό και τη δομή φιλοξενίας της Μόριας. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται -κυριολεκτικά- στον δρόμο και η τύχη τους θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιείται αυτή την στιγμή στο Μαξίμου.

Η Μόρια ήταν ούτως ή άλλως υγειονομική βόμβα με 12.500 ανθρώπους στοιβαγμένους σαν σαρδέλες σε ένα ΚΥΤ δυναμικότητας 3.000 ατόμων.

Η Ύπατη Αρμοστεία είχε χτυπήσει καμπανάκι προ πολλού προειδοποιώντας την κυβέρνηση για τα κρίσιμα κενά και ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, η μείωση του υπερπληθυσμού της δομής, η διαχείριση της ανταπόκρισης στον Covid-19 και η παιδική προστασία.

Οι περίπου από 12.500 άνθρωποι που φιλοξενούνται στη Μόρια εγκατέλειψαν τη δομή και αρχικά κινήθηκαν προς τον οικισμό της Παναγιούδας. Διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες δημιούργησαν φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη. 

Μέχρι στιγμής, η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, ενώ η Ύπατη Αρμοστία θα ενημερώσει με δελτίο Τύπου το μεσημέρι καθώς δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως η κατάσταση από την πλευρά της.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, πριν το ξέσπασμα της φωτιάς υπήρξαν επεισόδια με αφορμή των εντοπισμό 35 ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό κι έπρεπε να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Κάποιοι αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Αργά το βράδυ, κάποιοι άλλοι επιχείρησαν να βγουν από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά, πιστεύοντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού.

Γύρω στις 11.00 έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτες φλόγες περιμετρικά του ΚΥΤ και προς τη πλευρά του Ελαιώνα.

Γρήγορα η φωτιά πέρασε μέσα στο ΚΥΤ και εκεί ομάδα αιτούντων παρεμπόδισε την Πυροσβεστική Υπηρεσία να εισέλθει. Τότε επενέβησαν τα ΜΑΤ που με τη χρήση δακρυγόνων και κρότου-λάμψης διέλυσαν το συγκεντρωμένο πλήθος, αλλά η φωτιά είχε αρχίσει να καίει όλες τις κρίσιμες εγκαταστάσεις όπως τα γραφεία της  Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου κ.α

Φόβοι εκφράζονται και για την νέα δομή υγείας που δώρισε η Ολλανδική κυβέρνηση μιας και οι φλόγες βγήκαν έξω από το ΚΥΤ και κινήθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις.

Μετά τις 2.30 τα μεσάνυχτα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινήθηκε προς την πόλη, περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες δημιούργησαν φράγμα στο ύψος του Καρά Τεπέ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της πυροσβσετικής, οι φωτιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα και η κατάσταση επιδεινώθηκε πολύ γρήγορα λόγω και των πολύ ισχυρών ανέμων (περίπου 8 μποφόρ) που πνέουν στην περιοχή.

Μιλώντας σε εκπομπή του OPEN TV, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ανακοίνωσε ότι το ΚΥΤ έχει καεί ολοσχερώς και πώς από το πρωί της Τετάρτης (9 Σεπτεμβρίου) βρίσκονται στην εθνική οδό τουλάχιστον 12.500 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και άνθρωποι θετικοί στον κορονοϊό. Ο δήμαρχος περιέγραψε την κατάσταση ως “υγειονομική βόμβα”.

Σημειώνεται πως στο νησί έκαιγαν από νωρίτερα δύο μέτωπα πυρκαγιάς στην άλλη του πλευρά, ένα μεταξύ Βατούσας – Σκαλοχωρίου κι ένα προς την Άντισσα, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων να δίνουν εκεί τη μάχη με τις φλόγες, και συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τοπικό Στο Νησί στη μία τα ξημερώματα, 23 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 8 οχήματα, με τη συνδρομή υδροφόρων του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Σε κάθε περίπτωση, σε δεκάδες βίντεο και φωτογραφίες, τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό του καταυλισμού δεν διακρίνονται πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούν άλλα τοπικά μέσα, ένα πυροσβεστικό όχημα το οποίο φέρεται να επιχείρησε να προσεγγίσει το σημείο, απωθήθηκε από τον κόσμο που βρίσκεται σε πανικό και αναβρασμό. Αρκετά βίντεο που δημοσιεύονται στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά να εγκαταλείπουν τον χώρο του ΚΥΤ, την ώρα που γύρω επικρατεί πανδαιμόνιο πυρός.

Στέλνουν τα ΜΑΤ στο νησί


Εν τω μεταξύ η Αθήνα έστειλε τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ στη Λέσβο. Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., αναχώρησαν στις 7.00 το πρωί τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 και έφτασαν στο νησί στις 09:00 το πρωί.

Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Για την εκτίμηση της κατάστασης και για τη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπισή της, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 09:30 έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρόντες θα είναι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπουργοός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος

Από το πρωί της Τετάρτης, η Λέσβος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αυτήν την ώρα κανείς δεν μπορεί να αποβιβαστεί στο νησί, ενώ απαγορεύεται και η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού στον πληθυσμό.

 ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων σε νέα ανάρτηση του αναφέρει: «H τοπική ΜΚΟ “Stand by Me” αναφέρει ότι «έχουν καεί τα υπάρχοντα 13.000 άστεγων προσφύγων» και ότι «οι κάτοικοι της Μόριας που προσπαθούν να αποδράσουν σπρώχνονται πίσω από ντόπιους που τους επιτίθενται»… Λέει επίσης: «Μετά τη Μόρια θα πέσει η Μυτιλήνη… Η Μόρια τέλειωσε, η Μόρια καταστράφηκε».

Με πληροφορίες από Ethnos.gr, EfSyn.gr, ThePressProject.gr.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα