ΑΘΗΝΑ
00:04
|
08.05.2024
Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κάρμεν Κάλβο, δήλωσε την Τρίτη ότι το νομοσχέδιο θα απαγορεύσει τον εγκωμιασμό της δικτατορίας από δημόσιους ή χρηματοδοτούμενους από το δημόσιο…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ισπανική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύσει το Ίδρυμα Φρανσίσκο Φράκνο, το οποίο λειτουργεί προς υπεράσπιση της «παρακαταθήκης» του αείμνηστου δικτάτορα, δήλωσε την Τετάρτη ο Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του 1936-39 και περίπου 150.000 σκοτώθηκαν από το καθεστώς του Φράνκο, ενώ 450.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ισπανία, εκτιμούν οι ιστορικοί.

Ωστόσο, η κοινή γνώμη εξακολουθεί να είναι διχασμένη για την κληρονομιά της δικτατορίας που έληξε με το θάνατο του Φράνκο το 1975.

«Θα απαγορεύσουμε και θα κάνουμε παράνομα τα θεμέλια που υπερασπίζονται τη φρανκική δικτατορία, όπως, για παράδειγμα, το Ίδρυμα Φρανσίσκο Φράνκο», δήλωσε ο Σάντσεθ ενώπιον βουλευτών την Τετάρτη.

«Αυτός ο νόμος δεν είναι παρά μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή των Ισπανών από τον καταστροφικό χειρισμό της πανδημίας (του κορονοϊού) και των χιλιάδων θανάτων», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος του ιδρύματος Φράνκο, Χουάν Τσικάρο Ορτέγκα.

Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κάρμεν Κάλβο, δήλωσε την Τρίτη ότι το νομοσχέδιο θα απαγορεύσει τον εγκωμιασμό της δικτατορίας από δημόσιους ή χρηματοδοτούμενους από το Δημόσιο οργανισμούς.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της κυβέρνησης σε διαμάχη εναντίον των κληρονόμων του δικτάτορα σχετικά με την ιδιοκτησία ενός παλατιού στη περιοχή της Γαλικίας.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα