ΑΘΗΝΑ
13:58
|
19.04.2024
Δύο λιποτάκτες του στρατού της Μιανμάρ έχουν καταθέσει σε βίντεο ότι τους είχαν δοθεί εντολές από τους διοικητές να «πυροβολήσουν ό, τι βλέπετε και ακούτε»…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο λιποτάκτες του στρατού της Μιανμάρ έχουν καταθέσει σε βίντεο ότι τους είχαν δοθεί εντολές από τους διοικητές να «πυροβολήσουν ό, τι βλέπετε και ακούτε» σε χωριά όπου ζούσε η μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια, ανακοίνωσε ανθρωπιστική οργάνωση την Τρίτη.

Η οργάνωση Fortify Rights, η οποία επικεντρώνεται στη Μιανμάρ, δήλωσε ότι οι δύο στρατιώτες εγκατέλειψαν τη χώρα τον περασμένο μήνα και πιστεύεται ότι βρίσκονται υπό κράτηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στην Ολλανδία, το οποίο εξετάζει τα περιστατικά βίας κατά των Ροχίνγκια από τον στρατό της χώρας.

Σύμφωνα με το Fortify Rights, οι δύο στρατιώτες, 33 ετών και 30 ετών, που υπηρέτησαν σε ξεχωριστά τάγματα ελαφρού πεζικού, έδωσαν τα ονόματα και τις τάξεις 19 άμεσων δραστών από τον στρατό της Μιανμάρ, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων, καθώς και έξι ανώτερων διοικητών για τους οποίους ισχυρίζονται ότι διέταξαν ή συνέβαλαν σε φρικαλέα εγκλήματα κατά των Ροχίνγκια.

Τα βίντεο γυρίστηκαν τον Ιούλιο, ενώ οι στρατιώτες τέθηκαν υπό κράτηση του Στρατού του Αρακάν, μιας αυτονομιστικής ομάδας ανταρτών στη πολιτεία Ρανχίν, η οποία είναι σε ένοπλη σύγκρουση με την κυβέρνηση και περιελάμβανε μεταφράσεις υποτιτλισμένες στα αγγλικά, ανέφερε η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δημοσιεύτηκαν στη σελίδα του Fortify Rights αό όπου το αλίευσε το Associated Press.

Πηγές: France 24, Al Jazzera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα